Ambasada Elveției la București și Camera de Comerţ Elveția - România au organizat, ieri, o sesiune economică de informare la Oradea. La eveniment, alături de reprezentanții administrației locale și județene, reprezentanți ai Parcului Eurobusiness Oradea, ai firmelor orădene și reprezentanți ai firmelor elvețiene, a participat  E.S. Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției,  Marc Bruchez, secretar I, adjunctul ambasadorului, François Pétry, președintele Camerei de Comerț Elveția - România (CCE-R) și CEO Holcim România, Gențiana Avrigeanu, director executiv al Camerei de Comerț Elveția - România.

După întâlnirea oficială a reprezentanților CCE-R cu reprezentanți ai autorităților locale: primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Huszar Istvan, prefectul Claudiu Pop și preşedintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa,  Delia Ungur, director general al Euro Business Parc, precum și cu companiile invitate (membri ai CCE-R, companii locale), cei prezenți au prezentat concluziile discuțiilor avute în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, ambasadorul a prezentat temele abordate în cadrul întâlnirii și anume: dezvoltarea economică a zonei Oradea, strategie de viitor; investitori străini prezenți, eventuale probleme pe care le văd investitorii; proiectul de atragere a investițiilor elvețiene în România derulat de CCE-R etc.

Legat de aceste subiecte, președintele CCE-R, Francois Petry, a menționat că municipiul Oradea este un bun exemplu de succes pentru celelalte orașe, deoarece colaborarea dintre sectorul privat și administrația locală este foarte eficientă, de asemenea, o serie de companii de succes au o activitate semnificativă în Parcul Industrial, iar suportul oferit de administrația locală acestor firme poate fi un real exemplu atât pentru administrații, cât și pentru investitori. La rândul său, prefectul Claudiu Pop a declarat că întâlnirea a fost foarte eficientă, deoarece în Bihor există un număr mare de investitori elvețieni (52 de firme cu capital elvețian), ceea ce dovedește că județul este deschis pentru o colaborare și dezvoltare economică a județului, iar în urma discuțiilor de azi musafirii elvețieni au promis că vor promova și în viitor județul Bihor în rândul firmelor elvețiene.

"În cadrul discuțiilor de azi am stabilit niște contacte importante între reprezentanții administrațiilor locale, respectiv reprezentanții elvețieni, pentru a putea dezvolta cu succes colaborarea atât între administrația locală, cât și printre firmele orădene", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradiei. La finalul întrevederii, cei prezenți s-au deplasat la Euro Business Park, unde au vizitat firmele care își desfășoară activitatea în cadrul parcului.