Primăria Oradea se pregăteşte să renunţe în favoarea Consiliului Judeţean Bihor la Cinematograful Transilvania. Aici noul administrator intenţionează să amenajeze Sala Studio pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Teatrului de Stat Oradea.

 

În anul 2009, Primăria Oradea a preluat Cinematograful Transilvania de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România-film". Acesta are o capacitate de 399 de locuri, o suprafaţă construită de 480 mp şi un teren aferent de 675 mp. În tot acest timp, municipalitatea orădeană nu a întreprins nicio acţiune pentru a readuce acest imobil în stare de funcţionare. Potrivit inventarului întocmit de Administraţia Imobiliară Oradea, pereţii, duşumelele şi tavanele se află într-o stare avansată de degradare. Uşile şi ferestrele sunt deteriorate, iar instalaţia de încălzire şi cea electrică sunt debranşate. Cu toate acestea, CJ Bihor şi-a luat angajamentul finanţării tuturor lucrărilor de reabilitare a imobilului din Piaţa Ferdinand nr. 2. CJ Bihor are obligaţia ca, în termen de un an, să pregătească spaţiul în vederea amenajării aici a Sălii Studio pentru Teatrul de Stat Oradea. În acest moment, Sala Studio este amenajată într-un imobil de pe strada Patrioţilor nr. 2. Însă, pentru acest spaţiu CJ Bihor a primit o finanţare, condiţia esenţială pentru a accesa aceste fonduri europene este de a amenaja aici Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor. "Prin noua destinaţie, fosta clădire a Cinematografului Transilvania ar rămâne tot în zona culturii. Aici se vor organiza spectacole de teatru, conferinţe, simpozioane şi nu se exclude nici posibilitatea proiectării de filme. De asemenea, holurile vor putea fi amenajate pentru a găzdui expoziţii de pictură, de artă fotografică şi de artă plastică", se arată în memoriul semnat de către Lucian Silaghi, directorul TSO.

 

Pentru şedinţa Consiliului Local Oradea, executivul orădean a elaborat un proiect de hotărâre privind transmiterea în administrarea CJ Bihor pe o perioadă de 10 ani a Cinematografului Transilvania.