Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte  ''Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea'' care urmează să vadă lumina tiparului în curând. În ediția de astăzi vom face descrierea carierei de jucător al naționalei României, de antrenor dar și de selecționer a lui Francisc Rónnay.

De numele acestui jucător se leagă și primul gol marcat vreodată de un internațional român pentru selecționata României. Se întâmpla aceasta, la data de 8 iunie 1922, când România a disputat prima sa confruntare internațională, la Belgrad, în compania țării gazde, Iugoslavia. Francisc Rónnay a egalat pentru 1-1 din penalty, spre sfârșitul reprizei întâi, în minutul 41, după ce gazdele marcaseră, tot din penalty, în minutul 35. Golul victoriei României a fost marcat de Guga, în partea secundă, minutul 61.

Cu Ferenc Rónnay pe banca tehnică, în perioada maghiară, clubul CAO/NAC va scrie istorie cucerind în final campionatul în NB I al Ungariei, în sezonul 1943-1944, după ce în sezonul precedent devenise vicecampioană în același NB I. La sfârșitul războiului îl găsim ca antrenor la combinata CFR-Crișana, apoi, un an mai târziu, își câștigă seria din cadrul campionatului Diviziei „B'' și promovează cu Dermata Cluj în primul eșalon.

În anul 1947 va sta și pe banca reprezentativei române ca selecționer, două partide, dar și ca antrenorul echipei bucureștene Rapid. După un sezon pe banca echipei medieșene CSM, va deveni antrenorul Stelei București, între anii 1950-1954, cu o întrerupere de un an, în 1952, când va pregăti cealaltă echipă a militarilor, CA Câmpulung Moldovenesc. Va reveni pe banca Rapidului București pentru câțiva ani, iar în ediția 1961-1962 va fi tehnicianul echipei sale de suflet CAO/NAC, aceasta numindu-se acum Crișana Oradea. În anul 1963 va părăsi definitiv Oradea, iar la finalul carierei va pregăti diferite echipe din Târgu Mureș unde se va și stabili spre sfârșitul vieții, la fiul său care locuia în acest oraș de câțiva ani. A activat o perioadă, în ultimii ani ai vieții, în calitate de consilier la Avântul Reghin.

Cu doi ani înainte de a muri a suferit un atac sever de cord. Dar se pare că moartea îi va fi provocată, până la urmă, de o veche problemă la stomac. Anii de frământări și tensiuni pe marginea terenului probabil și-au spus cuvântul. Astfel, la data de 6 aprilie 1967, la doar 66 de ani, Ferenc Rónnay, care a iubit clubul CAO/NAC ca nimeni altul, a încheiat conturile cu această lume, uneori atât de duplicitară și nerecunoscătoare.

Fragment din ''Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea''.

(Continuare în ediția următoare)