În urmă cu nouă decenii, la puţini ani după făurirea României mari, atunci când Beiuşul revenea la normalitate după urgia perioadei 1918-1919, la 7 Iulie 1921, un grup de tineri din urbe a pus bazele primului club local de fotbal, numit "Aurora", condus de renumitul profesor vulcanist Ioan Buşiţia, în calitate de preşedinte, şi Emil Pop, ca secretar. În primii ani, aveau loc întâlniri între membrii clubului, mai ales în zilele de duminică şi de sărbători, apoi jocuri amicale cu echipe din Arad, Timişoara, Satu Mare, Carei, Ineu şi Oradea.

În amintirea fostelor glorii ale sportului beiuşean

De câteva zile, la baza sportivă beiuşeană a fost agitaţie permanentă, aici fiind puse bazele unui mic şantier în vederea instalării unei troiţe în amintirea fostelor glorii ale sportului beiuşean. "Această troiţă a putut fi amplasată în incinta bazei sportive datorită bunăvoinţei lui Ioan Cociu din Nimăieşti, care ne-a dat materialul necesar, a meşterului popular Teodor Purtan din Beiuş, şi fraţilor Dan şi Dorin Telenteanu, care au muncit împreună cu Gavri Puie şi Viorel Ianc la realizarea acestui obiectiv. Trebuie remarcată şi echipa lui Ioan Silaghi, care şi-a dat concursul în această perioadă", ne-a spus Ionel Bondar, vicepreşedintele clubului, omul care a fost o viaţă în slujba clubului beiuşean.

Moment festiv de ţinută

Sfinţirea troiţei şi pomenirea celor care s-au dus în lumea veşnică a fost oficiată de preotul Ioan Mada, protopopul greco-catolic de Beiuş, care printre altele a felicitat organizatorii spunând că "aţi ales semnul biruinţei - crucea - ca izbândă a sportivilor din primul an de activitate şi până în zilele noastre, ei aducând glorie oraşului nostru, aşa cum şi sportivii ce vor urma vor trebui să o facă în continuare". Organizatorii acestui eveniment au fost preşedintele Remus Ganea, vicepreşedintele Ionel Bondar, directorul sportiv Ionel Goina, care au invitat alături de oficialităţile municioiului Beiuş, foste glorii de pe "dreptunghiul verde", ajunşi acum la o vârstă venerabilă, precum şi actuala echipă de fotbal. De asemenea, în rândul invitaţilor s-au regăsit directori de la instituţiile de învăţământ beiuşene şi mulţi sponsori care au ajutat şi ajută echipa în continuare.

Premiaţi de FRF şi AJF

La acst deosebit eveniment au fost prezenţi din partea FRF, directorul de competiţii Adrian Rămureanu, iar din partea AJF Bihor, preşedintele Valer Vancea şi secretarul Peti Boroş. Aceştia au premiat clubul CF Bihorul Beiuş cu diplome şi cupe şi o plachetă omagială. "Beiuşul a fost şi va rămâne o scenă a fotbalului naţional, de aici plecând mulţi jucători de valoare la echipe mult mai galonate. Acest eveniment este unul deosebit, iar fostele glorii beiuşene care sunt în viaţă prezente aici, ajunse la o vârstă respectabilă, trebuie să primească respectul nostru şi să îi asigurăm că şi în continuare sportul va triumfa în Depresiunea Beiuşului", a spus preşedintele AJF Bihor, Valer Vancea.

Primăria promite sprijin şi în viitor

Principalul suport financiar al sportului beiuşean a venit din partea primăriei şi a Consiliului Local, iar Adrian Domocoş, primarul municipiului, a accentuat faptul că echipa va fi sprijinită şi în viitor. "Sfiinţirea acestei cruci nu face altceva decât să mai pună o cărămidă la piatra de temelie a sportului bihorean, unul cu o istorie de 90 de ani. Ne întoarcem faţa înspre cei din trecutul clubului care au luptat pentru prestigiul Beiuşului şi care merită felicitările noastre. În aceste timpuri deosebit de grele mulţi contestă sprijinul acordat sportului, însă doresc să vă asigur că fenomenul sportiv va fi sprijinit consistent şi în viitor, Beiuşul trebuind să fie aşezat la loc de cinste pe harta sportului naţional", a spus edilul municipiului.

Diplome de excelenţă

Organizatorii acestui eveniment au acordat diplome de excelenţă tuturor celor care de-a lungul timpului au participat, sub diferite forme, la mişcarea sportivă din municipiul de pe Crişul Negru. Astfel, fostele glorii au fost în prim-plan, alături de oficialităţile oraşului, sponsorilor, a directorilor de instituţii, a jucătorilor care au "atârnat" ghetele în cui nu de multă vreme, a profesorului Viorel Codreanu, unul dintre artizanii acestui eveniment, prezent la toate manifestările dedicate momentului aniversar, precum şi a cotidienelor judeţene, care au promovat activitatea sportului din municipiul Beiuş.