În contextul împlinirii a 150 de ani de la naştere şi 70 de ani de la trecerea în eternitate, continuă seria evenimentelor comemorative dedicate lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri, om politic şi bărbat de stat emblematic pentru România în prima jumătate a secolului XX.

 

Sâmbătă, 4 februarie, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, la ora 9.00, va începe Sfânta Liturghie (capela Casei Memoriale), urmată de un parastas şi depuneri de coroane şi jerbe la bustul lui Iuliu Maniu. La ora 11.00, sub genericul „Evocări: Iuliu Maniu, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate”, vor începe dezbaterile, iar la 12.00, vor avea loc lansări de carte.

Editura Școala Ardeleană continuă inițiativele editoriale legate de Centenarul Marii Uniri și de istoria Transilvaniei, ca parte integrantă a istoriei României, printr-un proiect care își propune publicarea unor cărți dedicate lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Bădăcin/Șimleu Silvaniei – 5 februarie 1953, Închisoarea Sighet), unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România, de la nașterea căruia se împlinesc, în 2023, 150 de ani, iar de la trecerea în eternitate, 70 de ani.

Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și coordonatorul Colecției de Istorie contemporană a Editurii, recomandă prima carte din această serie: «Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin», scrisă de istoricul Marin Pop. Volumul a apărut sub egida Academiei Române, a Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Lansarea cărților „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin” de Marin Pop și „Iuliu Maniu văzut de românii americani” de Vasile Pușcaș, publicate de Editura Școala Ardeleană în Colecția de Istorie contemporană, va avea loc în cadrul manifestărilor de sâmbătă de la Bădăcin, de la ora 12.00.

Manifestările din 3 şi 4 februarie sunt organizate la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţiei, respectiv la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, sub genericul „Iuliu Maniu - reper şi model pentru eternitate”.