Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor - filiala Pădurea Craiului va amenaja o potecă tematică în Defileul Crişului Repede, ca parte a unui proiect de promovare a turismului în zonă. Pe traseul de 4,5 km, CAPDD va amplasa opt panouri informative. Totodată, în proiect vor fi implicaţi 100 de copii din zona Şuncuiuş.   

CAPDD Bihor - filiala Pădurea Craiului va derula, în perioada următoare, proiectul "Promovarea unui turism responsabil în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede", în cadrul căruia va fi amenajată o potecă tematică, axată pe pădure şi tainele ei, care îşi propune să informeze şi să îi educe pe vizitatori cu privire la rolul pădurii şi necesitatea protejării acesteia, punând în atenţia lor valorile specifice Defileului Crişului Repede.

"Vrem să facem un traseu tematic asemănător celui de la Peştera Farcu", a menţionat Andrei Acs, adăugând că poteca va fi amenajată sub formă de circuit, pe malul drept al Crişului Repede, retragerea urmând să se facă pe calea ferată, până când Salvamont va reuşi să reactiveze fosta cale de acces în Peştera Vadu Crişului. Traseul va avea o lungime de 4,5 km, dificultatea fiind mică spre medie. De asemenea, în cadrul proiectului sunt prevăzute activităţi în care vor fi implicaţi 100 de elevi din clasele V-VIII de la şcolile din zona Şuncuiuş, împreună cu profesorii lor de geografie.

"Vrem să-i familiarizăm cu zonele din jurul localităţilor lor şi vom povesti cu ei despre biodiversitatea din zonă", a declarat Andrei Acs. Elevii vor fi informaţi cu privire la capitalul natural şi importanţa promovării turismului responsabil în acest areal. De asemenea, şcolarii vor putea să participe la un concurs, cu premii, care va avea ca temă turismul responsabil în Defileul Crişului Repede. Autorii celor mai bune 20 de lucrări vor fi premiaţi cu câte o excursie tematică în rezervaţia naturală, pentru a înţelege la faţa locului importanţa conservării biodiversităţii şi a speciilor protejate. Tot în cadrul proiectului este prevăzută amplasarea, pe traseul potecii, a opt panouri informative, realizate în limbile română, maghiară şi engleză, care vor explica vizitatorilor rolul pădurii şi necesitatea protejării ei. Alte trei panouri, amplasate la cele două intrări în zona protejată şi, respectiv, la Peştera Vadu Crişului, realizate în aceleaşi trei limbi, îşi propun să-i informeze pe turişti cu privire la regulile de vizitare a rezervaţiei şi peşterii.

În cadrul acestui proiect urmează să mai fi realizate două materiale tipărite: un pliant de promovare a potecii tematice din Defileul Crişului Repede, respectiv o hartă, format A3, full-color, faţă-verso, a întregului defileu. Pe cea de-a doua faţă a acestui material vor fi prezentate informaţii esenţiale pentru turiştii care vor să viziteze rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede: acces, spaţii de cazare, reguli de vizitare, viaţă sălbatică, sporturi şi activităţi în natură ce pot fi practicate aici şi câteva norme de comportament în excursii, ce îşi au originea în principiul "Leave no trace".

Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România şi are o valoare totală de 25.445 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.945 lei, iar cea a CAPDD Bihor - filiala Pădurea Craiului este de 5.500 lei.