Orădenii sunt invitați în această seară, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat, pentru a participa la un concert simfonic inedit.

Într-o conferință de presă susținută ieri, Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, a anunțat că, spre deosebire de structura obişnuită a concertelor simfonice, programul va cuprinde, de această dată, două lucrări compuse pentru trompetă și orchestră, o suită și o simfonie de mare frumusețe.

Prima lucrare este „Concertul pentru trompetă și orchestră în Si bemol major”, op. 7, nr. 3, de Tomaso Albinoni, compozitor şi violonist italian, recunoscut mai ales pentru muzica sa instrumentală.

Programul va continua cu „Dansuri și arii antice – suita nr. 3”, de Ottorino Respighi. A treia lucrare este „Concertul pentru trompetă şi orchestră în Re major”, de Giuseppe Torelli. În încheiere, va putea fi audiată „Simfonia nr. 82 în Do major, Hob. I:82”, de Joseph Haydn.

„Este un concert cu muzică veselă. În afară de câteva părţi din suită, cu părţi mai lente, restul programului, Haydn, Torelli şi Albinoni, sunt muzici cu un tempo mai alert, care produc o atmosferă frumoasă”, a precizat maestrul Horváth József, la conferința de presă. Dirijorul s-a născut în 1975, la Cluj-Napoca. La vârsta de şase ani, a început să studieze vioara şi pianul. În anul 1999, a absolvit secţia dirijat cor, iar în 2001, secţia dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din orașul natal, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele marilor dirijori Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre. Începând din 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006, totodată, şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Ca dirijor invitat, a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Oradea, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, Poiești, Pitești, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Opera Naţională din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta, Opera Naţională din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost inițiatorul și directorul artistic al festivalului comemorativ Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în octombrie 2011. În anul 2009, a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj-Napoca. Este fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Solistul invitat Gabriel Gyarmati s-a născut în anul 1987 la Deva.

„Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați făcut-o. Este o onoare să fiu pentru prima dată ca solist la Oradea. Concertul aparține perioadei baroce, fiind compus pentru oboi și orchestră, dar a fost reinterpretat pentru trompetă și orchestră. Nu este un concert original pentru trompetă, dar se potrivește foarte bine cu această trompetă piccolo, cea mai mică din familia trompetei. Este un instrument mic, dar care pune probleme mari”, a spus solistul Gabriel Gyarmati, menționând că „doar o dată sau de două ori pe an cântă cu acest instrument”.

Trompetistul Gabriel Gyarmati a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2010, tot aici finalizându-și studiile de Master în anul 2012, la clasa prof. conf. dr. Gabriel Posdărescu. În același an, Gabriel Gyarmati a câștigat Marele Premiu la Concursul Național de Muzică „Gheorghe Dima” organizat la Cluj-Napoca, la secțiunea trompetă-corn. În prezent, este prim-trompetist, șef partidă al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. De asemenea, îl regăsim la trompetă solo în Orchestra Română de Tineret și în Orchestra Borusan din Istanbul, alături de care a participat la numeroase festivaluri internaționale, precum BBC Proms – Londra, Festivalul de Muzică Simfonică din Hong Kong, Festivalul „George Enescu” – București, Festivalul de Muzică Clasică „Ravello” și Festivalul Young Euro Clasic – Berlin. Ca solist al filarmonicii clujene, a interpretat concerte clasice și baroce pe scene din București, Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Geneva și Zürich.