Astăzi, 13 iunie, de la 19.00, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, va avea loc un concert simfonic deosebit, sub bagheta lui Dobszay Péter, din Ungaria, un tânăr dirijor aflat în plină ascensiune. Solistul invitat, Petrus Bölöni Áron, s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti.

 

Din program vor face parte lucrările Concert pentru violoncel și orchestră în Do major, de Georg Christoph Wagenseil (la Oradea, în primă audiție), Concert pentru violoncel și orchestră în La major, de Carl Philipp Emanuel Bach și Simfonia nr. 41 „Jupiter” în Do major, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, i-a prezentat ieri, în cadrul conferinței de presă, pe protagoniștii concertului din această seară.

Dirijorul invitat, Dobszay Péter, este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui. A studiat dirijatul cu Hamar Zsolt, apoi a fost admis în Programul de îngrijire a talentelor al Academiei de Muzică din Budapesta, unde a urmat cursurile lui Ligeti András, Gál Tamás și Medveczky Ádám. În 2014, se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Eötvös Péter. În prezent, este dirijor permanent la Orchestra Simfonică din Szolnok. A dirijat la Palatul Artelor și la Academia de Muzică din Budapesta, precum și la Centrul Kodály din Pécs. Deseori, este dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii „Pannon” și Orchestrei Simfonice din Szeged. A susținut numeroase concerte cu Orchestra Simfonică din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV și Savaria din Szombathely, precum și cu Orchestra de Cameră „Mendelssohn”. Dirijează frecvent concerte oratorice, colaborând cu artiști de renume. În 2017, la Concursul Internațional de Dirijat „Maestro Solti”, s-a calificat în finală, obținând premiul special al publicului.

„Mă aflu pentru a doua oară în Oradea. Am revenit cu mare plăcere aici, cu atât mai mult cu cât am avut o impresie foarte bună despre orchestră la primul contact de anul trecut. De această dată, va fi abordat un program total diferit, dintr-o altă epocă muzicală, față de programul de anul trecut. Programul cuprinde lucrări care, din punct de vedere al perioadei în care au fost concepute, sunt apropiate. Totodată, avem și un participant nevăzut, în persoana lui Johann Sebastian Bach, întrucât în creația celor cei trei compozitori prezenți în program se simte foarte bine cât de mult au cunoscut și apreciat compozițiile lui Bach”, a spus dirijorul Dobszay Péter, ieri, la conferința de presă.

Solistul invitat, Petrus Bölöni Áron, s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de șapte ani, la Liceul de Artă din Oradea, cu prof. Marcu Sikes Ágnes. I-au mai fost profesori Radó István şi Trendler Mária, artişti ai orchestrei Filarmonicii din Oradea. Și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică „Szent István” și la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta, unde a studiat sub îndrumarea lui Puskás Zsolt. A absolvit Academia de Muzică din Budapesta la clasa prof. Déri György, obținând în 2016 distincție și diploma de master la clasa prof. Perényi Miklós. În 2012, a participat la un turneu cameral în Italia, unde a avut ocazia să concerteze cu celebra pianistă Marta Argerich şi cu violonistul Hosszú Legocky Géza. A susținut concerte în numeroase țări europene, precum și în China. De remarcat este participarea sa în 2015 și 2017 la „Encuentro de Música y Academia” din Santander (Spania), unde a colaborat cu Adorján András, Ivan Monighetti și Zakhar Bron. În 2016, la „Danube International Competition for Solists” din Budapesta, a câștigat Premiul I, obținând și Marele Premiu al concursului. Artistul cântă pe un violoncel nou „Bernard Neumann”, construit în Cremona.