Universitatea din Oradea nu va putea achiziţiona aparatură de bruiere a telefoanelor mobile în timpul examenelor. Anul trecut, la exameneul de admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie s-au folosit astfel de dispozitive "luate cu împrumut", fiind depistaţi mai mulţi candidaţi care au încercat să fraudeze admiterea. Atunci, conducerea Universităţii a luat în calcul achiziţionarea unor echipamente de acest fel pentru a le folosi la toate examenele scrise care se dau pe parcursul anilor de studii.
Rectorul Cornel Antal a spus ieri că, înainte de a proceda la achiziţionarea aparaturii respective, a vrut să afle dacă folosirea unei astfel de tehnologii este legală sau nu. Drept pentru care a trimis o adresă către Autoritatea Naţională pentru Administrarea şi Reglementare în Comunicaţii în care solicita lămuriri cu privire la legalitatea demersului universitar antifraudă.
„Am primit răspuns de la această instituţie, în care ni s-a spus că introducerea echipamentelor de bruiaj este interzisă, fiind pedepsită de lege cu o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei. Cum nu am de gând să scot din buzunar această sumă, am renunţat la ideea achiziţionării unei astfel de aparaturi. Rămâne în sarcina noastră să încurajăm examinările orale ca o modalitate de înlocuire a celor scrise, acolo unde se poate. De asemenea, la examenele scrise probabil că vom suplimenta numărul de examinatori", a spus rectorul Antal.
Rectorul se declară un partizan al verificărilor pe parcursul anului, pe care le consideră mult mai eficiente şi relevante decât organizarea unui examen-mamut scris, în care studenţii care nu s-au pregătit de-a lungul anului vor încerca să treacă inclusiv prin fraude.
Pentru a combate fraudele, conducerea Facultăţi de Medicină şi Farmacie şi-a luat la admiterea de anul trecut măsuri de prevedere serioase, în sălile de examen fiind instalate dispozitive de bruiaj bluetooh. Atunci, şase candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă, patru români şi doi străini.