Tânărul care şi-a ucis prietenul cu peste 20 de lovituri de ciocan, trimis în judecată săptămâna trecută, nu a comis crima din cauza faptului că era băut. Procurorii spun că își plănuise minuțios actul cu cel puțin două ore înainte de a se întâlni cu victima, ceea schimbă încadrarea crimei de la omor preventiv la omor calificat preventiv. Pentru fapta sa riscă între 25 de ani și închisoare pe viață.

Elemente noi în cazul crimei care a șocat Oradea la sfârșitul anului trecut. Procurorii au ajuns la concluzia că Sorin Rogia, după ce s-a deplasat de la domiciliu în jurul orelor 11.00, și-a cumpărat alcool, a stat pe malul pârâului Peța singur, luând hotărârea de a ucide pe cineva. Lucru confirmat ulterior și de declarațiile criminalului. Și-a ales victima, Bogdan Radu Cătălin în timp ce vorbea la telefon cu acesta.

„În vederea realizării hotărârii de a ucide inculpatul, în jurul orelor 16.00 s-a deplasat la domiciliu de unde a luat un ciocan, instrument potrivit pentru a produce moartea. În privința intervalului de timp rezultă că hotărârea infracțională a fost luată la mai mult de două ore înaintea comiterii faptei, inculpatul procurându-și și mijloacele de comitere. Conform propriilor declarații, inculpatul Rogia Sorin Ioan a plănuit să atragă victima pe malul opus al pârâului Peța (loc unde stătuse în cursul zilei pe o pătură) întrucât era un loc mai izolat unde i-ar fi fost mai ușor să comită fapta și să ascundă cadavrul. Inițial rezoluția inculpatului era nedeterminată în privința victimei, dorea să ucidă pe cineva, hotărându-se asupra persoanei victimei în cursul convorbirii telefonice, stabilind că dacă acesta va veni la întâlnire îl va ucide cu ciocanul. Chiar dacă intervalul de timp de la care a fost luată hotărârea (anterior orelor 16.00)  până la momentul comiterii faptei (intervalul 18.00-18.37) nu este unul deosebit de extins se observă că rezoluția este suficient de determinată, inculpatul stăruind cu intensitate în realizarea ei. Astfel, inculpatul în mod repetat a insistat pe lângă victimă pentru a veni la întâlnire (...), purtând cu victima 8 convorbiri telefonice. Faptul că victima nu a dorit să meargă în locul stabilit de inculpatul Rogia Sorin Ioan nu i-a modificat acestuia hotărârea de a săvârși fapta, acesta trecând la realizarea rezoluției infracționale și la suprimarea vieții victimei prin lovirea cu ciocanul, aspect premeditat anterior. Inculpatul declară că după sosirea victimei a consumat alcool cu acesta, însă el a avut tot timpul în gând intenția de a-l omorî”, se arată în rechizitoriul procurorilor, în care se mai explică faptul că lovitura de ciocan a fost aplicată (cu intensitate și în mod repetat) pentru a ucide nu pentru a cauza vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii persoanei.

„Sub aspectul laturii subiective, atitudinea inculpatului faţă de fapta săvârşită şi faţă de urmările acesteia îmbracă forma de vinovăţie a intenţiei directe (...) deoarece inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acţiunii de lovire cu ciocanul. Fapta este premeditată, inculpatul luând rezoluția infracțională anterior, pregătind locul și modul de comitere a faptei, ascunderea urmelor faptei, procurându-și arma (ciocanul metalic) și insistând în atragerea victimei la o întâlnire cu scopul de a o ucide”, se mai arată în rechizitoriu.

 

Crima şi declaraţiile autorului

Pe 9 noiembrie 2017, pe un spaţiu verde dintre pista de biciclete de pe malul Peţei şi blocurile de pe strada Grigore Ureche, a fost găsit trupul unui bărbat de 27 de ani, doar în lenjerie intimă, acoperit cu o haină și cu frunze, ucis într-un mod brutal, cu 20 de lovituri de ciocan în zona capului. Acestea fuseseră aplicate cu o furie atât de mare încât bucăți din masa cerebrală au fost efectiv expulzate din cutia craniană. Bărbatul a fost găsit în jurul orei 8.30-9.00 de către un locuitor din zonă care a sunat la 112. Criminaliștii au sosit la fața locului, iar polițiștii au aflat repede numele criminalului. Pe 17 noiembrie Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a cerut arestarea preventivă în lipsă pe o perioadă de 30 de zile a suspectului Sorin Ioan Rogia pentru uciderea lui Radu Cătălin Bogdan. La trei zile de la data la care arestarea preventivă a fost încuviințată, suspectul a fost prins în Gara de Nord din Timișoara unde locuia de câteva zile, într-un vagon dezafectat fiind predat polițiștilor bihoreni pe 21 noiembrie, zi în care a fost și prezentat la Tribunalul Bihor.

În faţa magistraţilor, el şi-a recunoscut crima. „Recunosc în totalitate fapta și o regret. În cursul după amiezii de 9.11.2017, după ce am consumat 3 litri de bere dimineața, 3 litri de bere după amiază, plus berea pe care a mai adus-o victima, am intrat în polemici pe diferite teme. Acesta îmi este prieten de 14 ani și era unicul meu prieten cu care socializam. L-am apelat în acea seară pentru a ne întâlni la un grătar, pe malul Peței, sens în care am luat cu mine un ciocan și o pătură pentru a face un acoperiș în caz că plouă. Victima a băut de asemenea cu mine și menționez că el s-a îmbătat mai repede fiind mai slab la băutură. Fiind nervos, a venit să mă lovească, anterior necontenind cu înjurăturile la adresa mea. Victima a reușit să mă lovească, însă nu rețin că m-ar fi lovit tare, dar cert este că eu, din greșeală, l-am lovit de câteva ori cu ciocanul în cap. Nu am numărat de câte ori l-am lovit în cap. Întrucât în urma incidentului m-am stropit pe pantaloni de sânge, am dezbrăcat victima de pantaloni. Am rămas înlemnit când am văzut că nu mai mișcă, l-am tras într-un loc mai ferit, uitându-mă să nu fiu observat de cineva, după care am plecat de la locul faptei, luând cu mine ciocanul pe care l-am aruncat într-o pubelă în drum spre casă. Telefonul l-am aruncat în Peța, după ce anterior am purtat mesaje cu mama victimei. I-am trimis mai multe mesaje rapide, gen „Nu pot vorbi”, „Te sun mai târziu”. În drum spre casă am aruncat și portofelul victimei tot într-o pubelă, după care m-am plimbat pe câteva străzi, zona Horea, Parcul 1 Decembrie. Ajuns acasă am făcut duș și m-am pus în pat. Întrucât în acea noapte nu am putut să dorm, am plecat pe la ora 04.00 dimineața la Gara Oradea, de unde am luat un bilet spre Timișoara. Am lăsat acasă un bilet prin care îi încunoștințam pe ai mei că plec întrucât îmi este frică de procesul de la Judecătoria Oradea”, a povestit Rogia în fața judecătorului. Acesta se referea la un proces mai vechi, în care era judecat pentru distrugeri, întrucât incendiase mai multe containere de gunoi și garaje. În ceea ce privește mesajele trimise mamei victimei, Rogia a spus că i-a trimis mesaje pentru a o liniști. „Am fugit pentru că nu am judecat logic, fiind băut și a fost prima dată când am comis un omor și mi-a fost frică”, a mai spus acesta. De la ce a pornit cearta nu își mai amintește exact, dar a purtat cu victima „conversații pe diferite teme, serviciu, bani etc.” De când a fost prins şi până în prezent, Rogia a fost în arestat preventiv. El a fost supus mai multor expertize care să stabilească dacă are sau nu discernământ. Potrivit specialiştilor, Rogia are o tulburare de personalitate cu elemente schizoide, dar are discernământ, chiar dacă diminuat. Tot specialiştii au stabilit că acesta trebuie să urmeze un tratament, care poate fi acordat şi în penitenciar. Dacă va fi găsit vinovat, Rogia ar putea sta după gratii până la 25 de ani, sau pe viaţă.