Bihoreanul Marian Crişan a câştigat premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes pentru producţia "Megatron". Născut în Salonta, Marian Crişan s-a aflat la prima sa participare la Festivalul de la Cannes şi a primit premiul de la preşedintele secţiunii Cinéfondation şi al celei de scurtmetraj, Hou Hsiao Hsien.

"Megatron" este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieşte împreună cu mama lui, într-un sat nu foarte departe de Bucureşti. "Este povestea unui băieţel care îşi serbează ziua de naştere la McDonald's. Pelicula a fost filmată în special în afara Bucureştiului, fiind o călătorie spre Bucureşti", a spus Marian Crişan. Scurtmetrajul are doar două personaje, copilul Maxim Trinu şi mama, interpretată de Gabriela Crisu. Premiul i-a fost acordat bihoreanului duminică seara. "Sunt foarte emoţionat. Nu mă aşteptam. Vreau să le salut pe fiica şi soţia mea, care se uită acum la televizor. Vă iubesc pe toţi", a spus Crişan pe scenă. "Povestea din Megatron e inspirată dintr-o întâlnire cu o fostă colegă de liceu. Acum are doi copii şi trăieşte în Salonta, la 40 de kilometri de Oradea, undeva la graniţa cu Ungaria. Fosta mea colegă îmi povestea că în weekend-uri merge împreună cu copiii la McDonald's în Oradea", a explicat regizorul în vârstă de 31 de ani, cunoscut în special ca realizator de videoclipuri.
Tatăl regizorului Marian Crişan a fost felicitat, ieri, de foştii prieteni şi profesori din liceu ai fiului său, pentru premiul obţinut la Cannes, şi îşi aşteaptă băiatul acasă, în iunie, după Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj. Vasile Crişan este consilier municipal în Salonta şi patron de brutărie, iar fratele regizorului, Dan, doar cu un an mai mare, este director pe zona Transilvania al unei compani multinaţionale.
Deşi are cu totul alte preocupări, Vasile Crişan este familiarizat şi cu producţiile cinematografice ale fiului său şi spune că l-a susţinut încă din copilărie. "Marian a vrut sa devină regizor din clasa a X-a. Toţi profesorii lui ştiau. Mulţi dintre ei, printre care şi dirigintele Romulus Boeriu, au fost azi dimineaţă la birou la mine, să mă felicite. Nici nu ştiţi ce bucurie e pentru mine! Eu i-am susţinut dorinţa de a deveni regizor de la bun început, l-am şi însoţit la Bucureşti, la examenul de admitere. Are multe premii, încă din perioada facultăţii, iar acum e un regizor pe val", a povestit Vasile Crişan.