În urma unui comunicat de presă al domnului Liviu Codre, reprezentatul Ligii a IV- a în cadrul Comitetului Executiv al AJF Bihor, publicat într-un ziar local vreau să subliniez doar câteva aspecte, fără a intra și în alte probleme care privesc activitatea fotbalistică. Pentru cunoașterea exactă a adevărului doresc ca opinia publică să fie bine informată, având în vedere că acesta a spus doar frânturi de adevăr, cu scopul de a denatura și a dezinforma.

De la bun început clarific faptul că CJA Bihor este parte integrantă a Asociației Județene de Fotbal Bihor, asociație care are obligația de a asigura funcționalitatea comisiilor din subordinea sa. Pornind de la această realitate vreau să menționez că declarațiile domnului Codre referitor la faptul că ”din bugetul AJF s-au alocat sume consistente de bani pentru activitățile desfășurate de CJA” sunt total neadevărate, cu toate că era de obligația AJF să susțină financiar activitățile comisiei. Precizez că pe parcursul anului 2016 nu s-a alocat nici măcar 1 (unu) leu comisiei de arbitri. În schimb, anual arbitrii și observatorii au contribuit la bugetul AJF cu peste 5.000 de lei prin plata vizei anuale. Activitatea CJA Bihor a fost susținută exclusiv de către Asociația Cavalerii Fluierului, înființată cu scopul de a suplini această lipsă de finanțare. În altă ordine de idei nu am solicitat niciodată dublarea baremurilor de arbitraj, fapt ce se poate verifica în procesul verbal al Comitetului Executiv din februarie 2016, ci doar am dorit să venim în sprijinul echipelor, în sensul ca aceste bareme de arbitraj și observare să fie achitate în mod legal pe bază de factură emisă de către arbitri, care urmau să fie constituiți în PFA-uri și PFI-uri. În schimb Liviu Codre și-a impus punctul de vedere împotriva inițiativei mele, în cadrul ședinței de Comitet Executiv. Discutând cu reprezentanții echipelor am constatat că aceștia nu au fost informați de această inițiativă, din contră, acesta ascunzând adevărul. Ulterior, pe parcursul anului 2016, mai multe echipe au avut probleme legate de modul actual de plata al baremurilor, în urma controalelor efectuate de către Curtea de Conturi. Legat de introducerea celui de-al patrulea oficial (arbitru de rezervă) la jocurile din cadrul Ligii a IV-a, vreau să subliniez că acest lucru nu a generat niciun cost suplimentar din partea echipelor, așa cum a lăsat să se înțeleagă Liviu Codre.  Promovarea acestei inițiative a fost făcut cu scopul de a da posibilitatea tinerilor arbitri, care sunt majoritari din punct de vedere numeric în cadrul comisiei, să învețe și să acumuleze experiență pentru a fi cât mai bine pregătiți în momentul în care vor face pasul spre Liga a IV-a.

Referitor la faptul ”am luat hotărârea de a nu permite arbitrilor să oficieze la jocurile de pregătire din judeţ” menționez că după ședința Comitetului Executiv din data de 20 februarie 2017 am fost profund dezamăgit de modul în care Liviu Codre ingerează și își impune influența în cadrul desfășurării activității AJF, motiv care m-a făcut să-mi înaintez demisia, lucru care a fost făcut și de către șefii de departamente din cadrul comisiei. În urma acestui fapt comisia pe care am condus-o nu mai avea autoritatea de a delega arbitri la jocuri.

Legat de influența lui Liviu Codre în cadrul Comitetului Executiv cu privire la cazul CSM Olimpia Salonta și Universitatea Oradea, vă aduc la cunoștință poziția adoptată de către acesta la începutul ședinței, când l-a amenințat pe președintele AJF Bihor că ”dacă nu rezolvă favorabil acest caz astăzi (20 febr. 2017), se ridică de la masă și nu se mai ia nicio decizie în lipsa lui”, având în vedere că urma validarea dosarului meu.

Referitor la modul de lucru al domnului Codre aș vrea să mai menționez că înainte de a mă hotărâ să candidez la funcția de președinte al AJF am fost sunat de către acesta, îndemnându-mă să fac acest lucru, motivând că ”trebuie făcută curățenie” în cadrul AJF Bihor.

 Cu privire la acuzația voalată că aș manipula echipele afiliate la AJF Bihor înaintea alegerilor, nu am făcut acest lucru și nici nu îmi stă în caracter, în schimb Liviu Codre prin metode ”specifice” ne-a dovedit acest lucru (acesta lăudându-se că a lucrat la Securitate). Cele de mai sus pot fi probate prin procesele-verbale ale ședințelor Comitetului Executiv și declarațiile membrilor CEx.  În încheiere doresc să aduc la cunoștință iubitorilor fotbalului bihorean, că prin depunerea candidaturii mele am intenționat ca plusul pe care l-am adus în activitatea Comisiei Județene a Arbitrilor  să-l aduc și AJF Bihor prin experiența acumulată. Pe viitor mi-aș dori ca fotbalul bihorean să aibă parte de un vot bazat pe un sistem real de valori!

Octavian ŞOVRE