Ratarea titlului de campioană naţională la polo pentru al doilea an consecutiv a condus la o remaniere masivă la echipa CSM Digi Oradea. Astfel, după demiterea cuplului de antrenori Kadar Kalman - Gheorghe Dunca, care a fost înlocuit de cuplul Dorin Costrăş - Ciprian Cîmpianu, va urma o schimbare radicală de strategie. Se va renunţa la majoritatea jucătorilor care fac parte în acest moment din echipă pentru a face loc poloiştilor tineri, talentaţi şi de perspectivă care, dacă se poate, să aibă origini bihorene.

 

Costurile mari, dar şi lipsa rezultatelor pe plan intern au determinat conducerea clubului CSM Oradea să ia măsuri radicale. Astfel, după o perioadă de analize şi discuţii cu antrenorul Dorin Costrăş, s-a luat decizia ca Oradea să o ia pe drumul tinereţii. Factorii de decizie din cadrul clubului nu concep ca generaţii întregi de tineri poloişti care au performat la Crişul Oradea, cucerind numeroase titluri naţionale de juniori, să se piardă mereu. „Motivul principal al numirii în funcţie a celor doi antrenori îl reprezintă atenţia acestora legată de sectorul juvenil. Pepiniera clubului Crişul produce an de an jucători de valoare care, din păcate, nu prea au avut şansa să confirme pe plan local. Am luat decizia să începem un nou ciclu care probabil nu va prezenta interes mediatic, dar de la care ne aşteptăm să producă rezultate pe termen mediu şi lung. Vreau să subliniez că nu dorim să coborâm ştacheta, dar eventualele rezultate nefavorabile cauzate de tinereţe şi lipsă de experienţă ni le vom asuma”, a declarat Şerban Sere, preşedintele CSM Oradea.

 

Renunţă la wild card-ul pentru Liga Campionilor

Cum este şi normal în condiţiile date, o formaţie preponderent alcătuită din tineri nefiind capabilă să facă rezultate notabile, conducerea clubului a decis să renunţe la wild card-ul pentru participarea în grupele Ligii Campionilor, facilitate pe care formaţia orădeană o avea la dispoziţie. Cu toate acestea, bihorenii se vor înscrie, cel mai probabil, în tururile preliminare ale competiţiei supreme din poloul european. „Rolul celor doi tehnicieni este de a crea şi forma jucători tineri. Este momentul să spunem stop numărului tot mai mic de jucători autohtoni care evoluează pentru echipa noastră. Referitor la participarea în Liga Campionilor, vom renunţa la wild card, deoarece o prezenţă în această competiţie ar însemna o cheltuială de aproximativ 300.000 de euro. Preferăm să investim în tineri decât să avem o participare meteorică într-o competiţie care este peste puterile noastre. Probabil ne vom înscrie în tururile preliminare ale Champions League”, a mai spus Şerban Sere.

 

Proiect pe trei ani

Noul cuplu de antrenori a semnat o înţelegere valabilă trei ani. „Este un proiect pe trei ani în care combinaţia Costrăş - Cîmpianu este cea mai potrivită. Obiectivul este să jucăm foarte bine şi, dacă se va putea, să disputăm o finală în condiţiile în care nu ne vom abate deloc de la ceea ce ne-am propus. În lotul de 14 vor exista maxim 3 jucători străini şi minim 6 poloişti autohtoni, fiecare urmând a semna contracte pe termen mediu şi lung. Doresc să subliniez că ne asumăm eventualele rezultate mai slabe”, a conchis preşedintele clubului.

 

Echipa se va construi în jurul lui Ramiro Georgescu

„Principalul” Dorin Costrăş este nerăbdător să se înhame la acest proiect, afirmând, în acelaşi timp, că îşi doreşte să construiască o echipă ambiţioasă. „Vom trece printr-o perioadă mai grea. Ne dorim să formăm o echipă ambiţioasă, cu caracter, care să ducă mai departe tradiţia poloului orădean. Vor exista criterii de selecţie severe dintre care spiritul de sacrificiu va fi printre cele mai importante. Vom munci mai mult ca niciodată cu jucători crescuţi şi formaţi în Oradea. Îmi doresc să schimb complet la faţă această echipă”, a spus noul antrenor al vicecampioanei. În continuare, Costrăş a spus în jurul cărui jucător îşi doreşte să construiască noua echipă. „În acest moment nu vă pot spune nume de jucători care vor pleca, deoarece momentan suntem la ora analizelor. Vreau să renunţ la jucătorii bătrâni, iar limita de vârstă să fie 26 de ani. Ramiro Georgescu va fi căpitanul echipei şi omul în jurul căruia vrem să construim. Mihnea Gheorghe şi Andrei Prioteasa îmi doresc să rămână. Totodată, aş vrea readucerea a unor jucători orădeni precum Ţic sau Szabo. Cândva, în luna iulie, vom face un minicantonament de selecţie la care vom aduce tineri poloişti din oraşe precum Arad sau Bucureşti. În ceea ce îl priveşte pe Max Costa, dacă îşi va lua cetăţenia română, va intra în planurile noastre. Dintre jucătorii străini, doar portarul Gojko Pjetlovic va rămâne. Vom face o selecţie atât de riguroasă încât timpul de omogenizare consider că va fi scurt”, a declarat antrenorul CSM Digi.

 

Cirpian Cîmpianu, expert în sectorul juvenil

„Secundul” Ciprian Cîmpianu a vorbit din perspectiva omului care cunoaşte cel mai bine sectorul juvenil. „Cunosc foarte bine partea de juniori. Copiii de 15-16 ani de la Crişul, care, chiar dacă au pierdut categoric mai multe meciuri în Superligă, au crescut în valoare. Este o generaţie care îşi doreşete să facă polo. Cunosc destul de bine şi situaţia unor jucători care au renunţat la acest sport în detrimentul carierei, dar care acum regretă. Îmi doresc pentru toţi juniorii să existe speranţa că vor putea evolua la echipa de seniori”, a afirmat colaboratorul lui Dorin Costrăş.