Campioana României la baschet masculin dispută o nouă etapă în cea mai importantă competiţie europeană la care a luat parte. CSM CSU Oradea va juca astăzi, de la ora 19.00 (Digi Sport 2), în deplasare, cu Kataja Basket, fosta campioană a Finlandei din 2015. Meciul contează pentru etapa a 6-a din Grupa B a Ligii Campionilor.

 

Aparent, jocul din Finlanda pare a fi unul abordabil pentru baschetbaliştii pregătiţi de Cristian Achim. Kataja ocupă penultimul loc în Grupa B şi nu pare să aibă anvergura unor formaţii precum Maccabi Rishon sau Pinar Karsiyaka. Bilanţul gazdelor din această seară este de două succese şi trei înfrângeri, dar rezultatele înregistrate demonstrează o oarecare inconstanţă. Finlandezii au învins în deplasare campioana Ucrainei şi pe teren propriu  deţinătoarea Cupei Franţei, Le Mans Sarthe, dar au pierdut categoric disputele cu Umana Venezia şi Avtodor Saratov, în timp ce israelienii i-au învins la doar 8 puncte. Kataja Baschet are în lot nu mai puţin de 5 baschetbalişti nord-americani şi unul canadian alături de cei 7 autohtoni.  De menţionat faptul că toţi jucătorii străini au fost transferaţi în această vară fapt ce explică parţial inconstanţa în rezultate. Fiind vorba despre baschetbalişti nord-americani, cu calităţi atletice deosebite, prestaţia formaţiei finlandeze se remarcă prin abilitatea de a accelera ritmul jocului. Totuşi, rotaţia lungă, cu jucători de valoare apropiată, de care dispune campioana României, ar putea face diferenţa în acest meci. Problema musculară a lui Titus Nicoară nu este complet rezolvată, astfel că sunt şanse mici ca acesta să se regăsească pe parchet în această seară. De asemenea Uros Lucic, ultimul transfer, nu a făcut deplasarea în Finlanda.

 

Martin Zeno, fostul elev al antrenorului gazdelor

Aşadar, un joc extrem de important privit prin prisma dorinţei de califcare în fazele superioare ale competiţiei. Clasată pe locul al 5-lea, CSM CSU are o poziţie favorabilă în acest sens, o victorie în Finlanda aducând şi mai aproape de îndeplinire acest obiectiv. Alături de cei 5 baschetbalişti nord-americani din lotul finlandezilor se remarcă „localnicul” Teemu Rannikko (36 de ani) care evoluează pe poziţia de coordonator şi care are la activ 4 prezenţe în Euroligă, unde a bifat 55 de meciuri. De menţionat că antrenorul american al echipei, Greg Gibson, a colaborat cu Martin Zeno la câştigarea a două titluri în ţara nordică. În competiţia internă, Kataja ocupă locul al doilea după 8 succese şi 3 înfrângeri fiind devansată de Helsinki Seagulls, echipă cu victorii pe linie în cele 9 partide disputate.

 

Celelalte partide din etapa a 6-a sunt: Khimik Yuzhne - Pinar Karsiyaka, Le Mans Sarthe - Maccabi Rishon şi Umana Venezia - Avtodor Saratov.

 

ClasameNt

 

  1. Le Mans Sarthe - 9 puncte
  2. Avtodor Saratov - 8 puncte
  3. Umana Venezia - 8 puncte
  4. Pinar Karsiyaka - 8 puncte
  5. CSM CSU Oradea - 7 puncte
  6. Maccabi Rishon - 7 puncte
  7. Kataja Basket - 7 puncte
  8. Khimik Yuzhne - 6 puncte