Aflată sub presiunea rezultatului, campioana României la baschet masculin s-a impus, după prelungiri, în duelul cu echipa finlandeză Kataja Basket, graţie unei evoluţii excepţionale avute de americanul Martin Zeno (42 puncte). CSM CSU a câştigat 101-91 (24-18, 21-22, 19-18, 21-27, 16-6) duelul cu Kataja Basket contând pentru etapa a 13-a (penultima) din Grupa B a Ligii Campionilor. În urma acestui rezultat, orădenii şi-au asigurat calificarea matematică în optimile de finală ale FIBA Europe Cup.

Două dintre echipele surpriză ale competiţiei au oferit un spectacol de zile mari la Arena „Antonio Alexe” confirmând astfel aşteptările organizatorilor care au catalogat jocul de la Oradea ca fiind „meciul săptămânii”. Succesul din etapa a 13-a nu ar fi fost posibil dacă echipa (exceptându-l pe Martin Zeno) nu ar fi avut o evoluţie excelentă. În ciuda absenţei lui Sean Barnette şi a oboselii acumulate, baschetbaliştii au făcut o demonstraţie a forţei mentale pe care o au. Asta deoarece în cea mai mare parte a cazurilor, o echipă care s-a aflat la conducerea jocului şi a fost egalată pe final nu mai are forţa psihică de a lua bătălia de la zero.

Războiul aruncărilor de la distanţă

Avertizaţi fiind de capacitatea finlandezilor de a finaliza de la distanţă, orădenii s-au apărat bine în cea mai mare parte a timpului, agresivitatea defensivă dând rezultate. Astfel CSM CSU a condus jocul în cea mai mare parte a timpului în faţa unei echipe care a învins adversari foarte puternici graţie acestei tactici. Cu Mandache, Mirkovic şi Denison în zi excelentă, şi mai presus de toţi americanul Martin Zeno, CSM CSU şi-a asigurat calificarea în optimile FIBA Europe Cup. Situaţia este posibilă graţie celor 6 succese obţinute de orădeni, performanţă imposibil de realizat de către celelalte formaţii clasate pe aceeaşi poziţie în celelalte grupe ale competiţiei. Cele mai bune două locuri 7 din cele 5 grupe se califică în FIBA Europe Cup.

Forţa mentală a decis prelungirile

Revenind la jocul cu echipa finlandeză, ultimele secvenţe din timpul regulamentar au fost dramatice. Oradea se afla în avantaj 84-82, iar Martin Zeno, faultat fiind, a beneficiat de două aruncări libere. Mai erau puţin mai mult de două secunde de joc, iar americanul a ratat prima aruncare. Pentru că era foarte greu ca într-un timp atât de scurt formaţia finlandeză să ajungă în preajma panoului pentru a finaliza, Zeno nu şi-a dorit să transforme cea de-a doua „liberă” aruncând cu foarte multă boltă. Totuşi mingea a intrat în coş (85-82), iar tehnicianul oaspeţilor a solicitat timp de odihnă. Ulterior mingea a fost repusă din terenul nostru, iar tactica impusă de Cristian Achim (faultul) era evidentă, dar din păcate nu a dat roade. Tot ceea ce trebuiau să facă orădenii era să comită fault. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar finlandezii au izbutit să înscrie de la distanţă pe sirenă egalând scorul. A urmat repriza de prelungiri în care temerea era ca roş-albaştrii să nu cadă psihic. Acest lucru nu s-a întâmplat, campionii României impunându-se cu 16-6 în acest interval. Succes şi calificare asigurată în FIBA Europe Cup înaintea ultimei runde pe care echipa lui Cristi Achim o va disputa în deplasare cu italienii de la Umana Reyer Venezia, formaţie deja calificată în faza următoare a competiţiei.

Celelalte rezultate din etapa a 13-a: Avtodor Saratov – Umana Reyer Venezia 102-67, Pinar Karsiyaka – Khimik Yuzhne 77-70 şi Maccabi Rishon – Le Mans Sarthe 73-65

CSM CSU Oradea: Martin Zeno 42 puncte (6x3 p), Branko Mirkovic 17 (3), Andrei Mandache 14 (2), Sean Denison 11, Muhamed Pasalic 8 (2), Bogdan Ţîbîrnă 7 (2), Uros Lucic 2 p, Titus Nicoară, Cătălin Petrişor şi Bobe Nicolescu. Antrenor: Cristian Achim

Kataja Basket: Rion Brown 23 puncte (3), Jarekious Bradley 21 (5), Teemu Rannikko 17 (4), Joey King 16 (4), Kervin Bristol 8, Daniel Mullings 4 şi Ilari Seppala 2 p, Vesa Makalainen şi Tommi Huolila. Antrenor: Greg Gibson.

Clasament

1. Le Mans Sarthe  13      9        4        22 p

2. Pinar Karsiyaka  13      8        5        21 p

3. Umana Venezia  13      8        5        21 p

4. Avtodor Saratov          13      6        7        19 p

5. Maccabi Rishon 13      6        7        19 p

6. Kataja Basket     13      6        7        19 p

7. CSM CSU Oradea      13      6        7        19 p

8. Khimik Yuzhne  13      3        10      16 p