Un meci decisiv pentru promovarea în Liga a IV-a, între Unirea Livada şi AS Padişul Bihorul Gurani (0-2), a stârnit multă emoţie şi chiar dramatism şi în afara terenului. Doi dintre sutele de spectatori prezenţi la joc au fost loviţi de trăsnet, unul dintre aceştia fiind salvat datorită manevrelor de resuscitare efectuate de un jandarm din efectivul mobilizat la această partidă.

 

L-a resuscitat de două ori

Furtuna abătută din senin asupra satului Livada în seara zilei de 19 iunie a fost însoţită de puternice descărcări electrice, iar doi tineri care urmăreau jocul sprijinindu-se de gardul împrejmuitor au fost loviţi de trăsnet, căzând seceraţi la pământ. Unul a fost într-o stare mai gravă, suferind un stop cardio-respirator. Noroc cu prezenţa de spirit şi priceperea unui jandarm, Călin Marinău, care, sesizând gravitatea situaţiei, a început manevrele de resuscitare. Graţie acestora, tânărul a fost readus la viaţă şi dus apoi în maşina Jandarmeriei până la sosirea Ambulanţei, în condiţiile în care ploua necontenit. Imediat, însă, starea lui s-a înrăutăţit, suferind un nou stop cardio-respirator. Plutonierul adjutant şef Marinău a mai dat încă odată dovadă de spirit civic, reluând manevrele pentru repornirea cordului. Şi de această dată cu succes, pentru că tânărul şi-a revenit, fiind transportat apoi cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean Oradea pentru investigaţii şi tratament, acum fiind în afara oricărui pericol.

 

Diplomă şi minge pentru Călin Marinău

Pe lângă aprecierile colegilor, jandarmul salvator a fost felicitat şi de conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Bihor, sub egida căreia s-a disputat partida respectivă. Preşedintele Valer Vancea i-a trimis ieri prin intermediul responsabilului cu difuzarea informaţiilor publice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, mr. Ioan Bogdan, o diplomă de merit şi o minge. Între AJF Bihor şi IJJ Bihor există o colaborare, concretizată prin trimiterea de efective la meciurile cu risc major din Ligile a IV-a şi a V-a.

"Se putea întâmpla o tragedie dacă nu se intervenea rapid. Am ţinut să-l felicităm pe plutonierul adjutant şef Călin Marinău pentru promptitudinea şi spiritul de profesionalism de care a dat dovadă în acele momente critice, salvând practic viaţa unui om. Suntem onoraţi să-i acordăm o diplomă pentru curajul şi profesionalismul său, precum şi o minge", a declarat Valer Vancea.

 

Efectul cursului de prim-ajutor

Dincolo de curaj, jandarmul a avut ocazia să-şi pună în practică cunoştinţele acumulate la un curs de prim ajutor. "Intervenţia oportună pentru salvarea vieţii unui om este consecinţa pregătirii, dar şi a unui training pentru acordarea de prim-ajutor organizat cu sprijinul colegilor de la ISU Crişana. Colegul salvator chiar a afirmat că dacă nu participa la cursul respectiv nu ar fi ştiut cum să procedeze în acele momente dificile", a afirmat maiorul Ioan Bogdan.

Altfel, în sezonul 2015-2016, IJJ Bihor a constatat pe linie sportivă o infracţiune la meciul din Cupa României, CS Oşorhei - U Cluj, în care un fan al "şepcilor roşii" a încercat să introducă materiale pirotehnice pe stadion, intocmindu-i-se dosar penal, a acordat patru avertismente şi tot atâtea amenzi în valoare totală de 2.700 lei, luându-se, în patru cazuri, măsuri complementare de interzicere a accesului la meciuri pe o perioadă de şase luni.