Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor se va desfășura în perioada 29-31 iulie, în Cetatea Oradea, evenimentul fiind organizat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, Teatrul Regina Maria, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Asociaţia Hora. Intrarea la eveniment va fi liberă

 

Parada grupurilor folclorice

La ediția din acest a festivalului vor participa grupuri folclorice din Grecia, Macedonia, Serbia, Israel, Mexic, Slovacia, precum și Ansamblul „Dor Românesc” Bistrița, Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” Zalău, Ansamblul „Nyíló Akác” Valea lui Mihai și Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” Oradea. Coordonatorul festivalului este Leontin Ciucur, directorul artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”.

Festivalul se va desfășura în zilele de 29, 30 și 31 iulie, în Cetatea Oradea.

Astfel, vineri, 29 iulie, de la ora 15.30, artiștii invitați în festival vor susține scurte momente artistice în diferite locaţii din oraş, pentru a face cunoscut evenimentul. Între orele 16.30-18.00, va avea loc parada grupurilor folclorice, pe traseul: parcarea Casa de Cultură a Sindicatelor - str. Gen. Magheru - str. Republicii - Piaţa Ferdinand - Piața Unirii - Str. Vasile Alecsandri (Independenței) - Cetatea Oradea.

Festivitatea de deschidere a festivalului va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 18.00, în Cetatea Oradea, ocazie cu care își vor da concursul următoarele formații: Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” - Oradea, Folk Dance Group of Agios Athanasios Thessaloniki - Grecia, Folk Ensemble „Kostolac” - Serbia, Alon Yizdrael Esemble - Israel, KUD „BISER” Kichevo - Macedonia, Folklore Ensemble HRIŇOVČAN - Slovacia și Mexico Lindo Colectivo Folklorico - Mexic.

 

Artiști mexicani, în loc de turci

Chiar dacă inițial pe lista de invitați se afla și un ansamblu din Turcia, din cauza conflictelor din această țară, prezența lor la Oradea nu mai este certă. „Artiștii din Turcia își doresc foarte mult să vină, ei fac demersuri în acest sens, însă, din cauza stării de urgență de la ei din țară, nu se știe exact dacă vor putea participa. În locul formației din Turcia, va veni un ansamblu din Mexic, după ce am fost contactat de un manager din Bulgaria, care se ocupă de acesta. Artiștii mexicani se află în prezent la un festival de folclor în Bulgaria”, a declarat coordonatorul festivalului, Leontin Ciucur, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Tot vineri seară, pe scena din Cetate, între orele 19.10-20.30, va evolua Ansamblul „Dor Românesc” Bistriţa, iar între orele 20.30- 21.50, Ansamblul Artistic Profesionist „Porrolissum” Zalău.

Festivalul va continua sâmbătă, 30 iulie, între orele 18.30-22.00, cu programul grupurilor folclorice din străinătate, precum și a Ansamblului „Nyíló Akác” din Valea lui Mihai. Duminică, 31 iulie, de la ora 18.00, va avea loc ceremonia de închidere a festivalului (schimb de cadouri, acordare de diplome pentru participanți etc.). În aceeași seară, formațiile invitate în festival se vor reuni din nou pe scena din Cetate, urmând ca Ansamblul Artistic Profesionist Crișana să încheie ediția din acest an a evenimentului.

 

Bugetul festivalului

„Este a doua oară când colaborăm la organizarea unui festival internațional de folclor, și datorită bunelor relații cu Teatrul Regina Maria și Ansamblul Crișana. Era normal ca Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor să susțină un asemenea eveniment, mai ales că e o ocazie pentru noi de a ne face cunoscuți în țară și peste hotare, dar și de a promova folclorul bihorean, care este unul de valoare”, a spus Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor, ieri, la conferința de presă.

Bugetul festivalului este de 120.000 de lei, dintre care 50.000 de lei provin de la Teatrul Regina Maria, 30.000 lei, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar 40.000 lei, de la Primăria Oradea.