Ziua drapelului a fost sărbătorită, ieri, și la Oradea, printr-un ceremonial militar, al cărui organizator principal a fost Instituția Prefectului Bihor. La eveniment au participat autorități publice locale și județene, dar și câțiva orădeni însoțiți de copii. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua drapelului național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

 

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat primarul Ilie Bolojan, prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Florin Birta, deputatul Florica Cherecheș, preotul militar  al Garnizoanei Oradea Mircea Ioniță și preotul Ovidiu Duma, parohul Catedralei greco-catolice „Sfântul Nicolae”.

Programul a debutat la Biserica cu Lună din Oradea, cu slujba de sfințire a drapelului României, urmată de deplasarea în alai, pe platoul din faţa Primăriei Oradea, şi ocuparea locului în dispozitiv.

Evenimentul a continuat cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, după care au avut loc alocuțiuni, referitoare la sărbătorirea Zilei drapelului naţional, susținute de către prefectul Claudiu Pop și de către profesor universitar dr. Mircea Brie, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene - Universitatea Oradea.

„Ziua drapelului este un prilej fericit de a crea o legătură între trecut şi prezent, între istorie şi realităţi. Atât în vreme de pace, cât şi în vremuri tulburi, românii au văzut în Tricolor un preţios reper. Pentru cele trei culori –roşu, galben şi albastru, militarii români s-au jertfit pe câmpul de luptă, apărând democraţia şi libertatea de care ne bucurăm astăzi”, a spus prefectul Claudiu Pop, considerând că patriotismul nu trebuie să fie o haină de sărbătoare, pe care o îmbrăcăm ocazional, ci trebuie să fie o stare de spirit manifestată permanent şi pe care o datorăm României.

„Drapelul a fost martorul devenii noastre ca stat şi naţiune. Mai mult, tricolorul este legământul făcut de fiecare generaţie ţării şi credinţei strămoşeşti. Ziua drapelului național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, moment în care Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor, cele trei culori împărțite în mod egal reprezentând principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnificând verticalitatea, cifra trei fiind numărul perfect. Conform legii noastre fundamentale, drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn”, a mai spus prefectul în alocuțiunea sa.

După primirea tricolorului și legarea lui la catargul de arborare, preotul militar Mircea Ioniță a binecuvântat drapelul, care a fost înălțat pe catarg, nu înainte de a fi sărutat de către prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan și de către Dimitrie Muscă, șeful Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de onoare, constituit din militari ai Centrului 54 Comunicații din Rețeaua Militară Națională de Comunicații din Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, precum și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor.