Coreea de Nord a anunţat ieri că îşi va redeschide instalaţiile nucleare în reacţie la condamnarea sa de către Consiliul de Securitate al ONU din cauza recentului tir de rachetă, a anunţat agenţia oficială KCNA, citată de AFP.

Phenianul a anunţat, de asemenea, că va părăsi negocierile multilaterale privind denuclearizarea sa. "Nu vom mai participa niciodată la astfel de discuţii şi nu ne vom mai considera legaţi de nici o decizie luată în cadrul acestor discuţii", a declarat ministrul nord-coreean de Externe. Coreea de Nord "respinge ferm" decizia Consiliului de Securitate, calificată drept "insultă insuportabilă" faţă de poporul său, potrivit unui comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, difuzat de agenţia oficială KCNA. "Discuţiile în şase (privind denuclearizarea) nu mai au loc. Nu vom mai participa niciodată la astfel de discuţii şi nu apreciem să suntem legaţi de nici o decizie luată în cadrul acestor discuţii", a adăugat ministerul.
Regimul comunist "urmează să-şi sporească forţa de disuasiune nucleară pentru a-şi asigura apărarea prin toate mijloacele", a adăugat textul. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni tirul de rachetă balistică efectuat recent de Coreea de Nord şi şi-a consolidat regimul de sancţiuni decis împotriva acesteia în 2006, într-o declaraţie fără caracter coercitiv. Coreea de Nord este somată să se abţină "de la orice tir nou". Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă cu mai mai multe etaje care au survolat arhipelagul japonez înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.