Miercuri, 22 iunie, la Colegiul „Iosif Vulcan” a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului internaţional „Construind cetăţenia europeană prin educaţia mediatică”. Proiectul, desfăşurat în perioada anilor şcolari 2014-2016, a implicat elevi din România, Spania, Bulgaria, Polonia, Norvegia şi Ungaria.

 

Eligibil în acest proiect (K2, Erasmus şi Uniunea Europeană) au fost elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, care studiază limba spaniolă, nivel A1-B2.

România a fost reprezentată de elevii Colegiului Naţional „Iosif Vulcan” Oradea. În proiect s-au implicat şi părinţii lor, care care au fost de acord să cazeze copii în cadrul acţiunilor de schimb de experienţă, dar şi cadreledidactice: profesor lector Sonia Luque Martin (coordonator al echipei din România), Papp Rodica, director, prof. Alexandrina Teuşdea, dir. adj. prof. Szecsanszki Eniko, consilier educativ Sânziana Neşiu, Felicia Holhoş, Adriana Savu şi Dana Mihincău. Sarcina fundamentală a elevilor şi profesorilor a fost ca pe parcursul acestor doi ani şcolari să realizeze scurtmetraje (internaţionale, cu partiiparea tuturor elevilor implicaţi, şi naţionale).

Tematicele propuse şcolilor, pentru scurtmetraje, au fost: fumatul la vârste timpurii, lipsa de timp liber, lipsa unui loc de muncă şi plecarea din ţara de origine, influenţa psihologică a like-urilor, teama de imigranţi sau luarea unei decizii.

Coordonarea generală a proiectului a aparţinut Spaniei, prin prof. Carmen Pavon Vasquez.

La evenimentul de închidere a proiectului, desfăşurat miercuri, 22 iunie, la Colegiul „Iosif Vulcan”, au fost prezentate scurtmetrajele realizate pe parcursul celor doi ani. De asemenea, elevii au fost invitaţi să-şi împărtăşească impresiile din excursiile de peste hotare, iar părinţii lor au descris experienţa de a găzdui un elev din străinătate.

La final, cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea şi în cadrul altor proiecte internaţionale.