Membrii federaţiilor din ramura cultură afiliate la Blocul Naţional Sindical (USRC, FAIR, USIS şi FSBR) vor ieşi în stradă astăzi, 12 martie, în faţa sediilor prefecturilor din toată ţara şi în faţa sediului Ministerului Culturii în Bucureşti. La Oradea, în jur de 50 de angajaţi ai Teatrului de Stat se vor solidariza cu colegii din ţară, protestând între orele 14:00-15:00, în faţa Prefecturii Bihor, nemulţumiţi de legislaţia privind relaţiile de muncă din domeniul culturii.

Sindicaliştii din cultură sunt nemulţumiţi de faptul că ministrul Culturii refuză să ţină cont de punctul de vedere exprimat de partenerii sociali şi menţine HG 1672/2008 într-o formă ce afectează veniturile şi relaţiile de muncă ale artiştilor interpreţi, ale personalului tehnic de specialitate şi ale bibliotecarilor. "Noi cerem pur şi simplu să fim băgaţi în seamă...", spune actorul Şerban Borda, secretar al Sindicatului "Scena" din Oradea, menţionând că la protestul de astăzi vor participa în jur de 50 de angajaţi ai TSO, cărora este posibil să li se alăture cei de la Teatrul "Arcadia" şi Filarmonica de Stat. Atitudinea lor este justificată dacă ne gândim că de la contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, artiştii trec la contracte de muncă pe perioadă determinată şi că vor fi plătiţi pe baza unei evaluări făcute după apariţiile în spectacole. Sindicaliştii solicită ministrului Culturii, Theodor Paleologu, suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008, prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacol.

Sindicaliştii au propus un alt proiect de norme metodologice Ministerului Culturii, care a fost discutat de reprezentanţii ambelor părţi în cadrul unor întâlniri, în toamna anului trecut. În şedinţa de Guvern din 10 decembrie 2008, Executivul a aprobat, prin HG 1672/2008, Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, aşa cum au fost ele stabilite de Ministerul Culturii.