Casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic. Firmele care nu se vor conforma noilor dispoziţii vor risca amenzi de mii de lei şi suspendarea activităţii.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat recent un Proiect de act normativ prin care stabileşte modalitatea prin care îşi vor putea înscrie contribuabilii noile case de marcat într-un Registru naţional de evidenţă a aparatelor de acest fel.

Reamintim că obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea aparatelor de marcat cu rolă jurnal este cuprinsă în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2014, fiind aprobată de autorităţi în condiţiile în care, în prezent, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care încă se mai folosesc case de marcat cu role de hârtie, şi nu unele cu jurnal electronic. Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin HG nr. 479/2003, stabileşte că „Înregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va desfășura etapizat: pre și post-operaționalizare a formei electronice a Registrului”. Documentul prevede că Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale va fi gestionat de Fisc, firmele fiind obligate să solicite instituţiei în a cărei zonă teritorială se află aparatul, printr-o cerere, atribuirea unui număr de ordine din registru. Cererea va fi însoţită, de asemenea, de: copia facturii şi a documentului de plată care atestă achiziţionarea aparatului de marcat electronic fiscal, copia contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate sau, după caz, copia contractului de leasing financiar încheiat cu clauză expresă privind asumarea obligaţiei părţilor că la expirarea contractului de leasing se transferă utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului; copia procesului-verbal de sigilare a memoriei fiscale şi a aparatului de marcat electronic fiscal; declaraţia pe propria răspundere a utilizatorului privind adresa de la locul unde va fi instalat aparatul de marcat electronic fiscal sau, după caz, declaraţia privind desfăşurarea activităţii în regim ambulant ori în regim de taxi, însoțită de certificatul constatator eliberat de ORC, privind deschiderea punctului de lucru; declaraţia pe propria răspundere a utilizatorului privind numărul de înmatriculare al autovehiculului pe care se va instala aparatul de marcat electronic fiscal, însoţită de copia autorizaţiei taxi, în cazul activităţii de taximetrie. Fiscul va avea la dispoziţie cinci zile pentru a comunica operatorului economic numărul de ordine atribuit pentru fiecare aparat.

Reamintim că: operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili vor fi obligaţi să utilizeze numai case de marcat cu jurnal electronic începând cu 1 aprilie 2017; contribuabilii mijlocii vor utiliza, la rândul lor, numai case de marcat cu jurnal electronic de la 1 iulie 2017; contribuabilii mici vor avea aceeaşi obligaţie începând cu 1 noiembrie 2017. Atenţie! Din 1 ianuarie 2017 va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal, nerespectarea acestei prevederi reprezentând contravenţie sancţionată cu o amendă de 3.000 de lei. De asemenea, firmele care nu vor respecta termenele stabilite pentru înlocuirea vechilor case de marcat cu unele noi vor risca amenzi de 9.000 de lei.