Muzicieni şi actori, membri ai trupei Oradea Klezmer şi-au dat mâna marţi seara într-un concert antrenant şi inedit, pe care l-au susţinut pe scena filarmonicii orădene, în scop caritabil. Sala a fost plină, publicul a fost entuziast, semn că orădenii sunt darnici şi, în acelaşi timp, dornici de concerte bune.

 

Oradea Klezmer s-a făcut cunoscută publicului odată cu ediţia 2015 a Toamnei Orădene când membrii trupei au convins orădenii să vină şi să-şi petreacă o seară alături de ei în Cetate. Trupa, aşa cum îi dezvăluie şi numele, are un repertoriu internaţional de tip klezmer, repertoriu interpretat de muzicieni, alături de actori ai trupei Iosif Vulcan: Ari Nagy Sandor, Richard Balint, Andrian Locovei, Alex Szűz, Alina Vico Leonte, Alexandrina Chelu, Ion Pîntea, Florian Chelu Madeva, Szávuly Albert Károly, Nagy Kálmán. Concertul susţinut marţi seara a avut un dublu rol, caritativ şi comemorativ. Orădenii au fost invitaţi să sprijine cazul actorului Volin Costin şi să aducă un omagiu violonistului Gavril Ardelean.

Volin Costin s-a născut pe 12 august 1965, la Botoşani. Este absolventul Academiei de Arte "George Enescu” din Iaşi, iar din anul 1994 este actor la Teatrul "Mihai Eminescu” din Botoşani. Din anul 2006, Volin Costin este şi directorul artistic al instituţiei. Orădenii l-au cunoscut pe actor pe scena Teatrului Regina Maria, unde a interpretat rolul Raghin în piesa Salonul nr. 6 (A.P. Cehov), regia Petru Vutcărău. Din nefericire, la doar 48 de ani, Volin Costin a suferit un accident vascular, iar în cădere s-a lovit la cap. În prezent, starea sa este stabilă, dar are dificultăți locomotorii și de vorbire ce vor necesita un tratament costisitor. Gavril Ardelean s-a născut în 1957 la Oradea, a obţinut diploma de artist violonist la Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 1980, începând cariera la Teatrul Liric din Constanţa, iar din 1984 continuând-o la Filarmonica din Târgu Mureş. A devenit membru al orchestrei Filarmonicii din Oradea în 1986 și a devenit concert-maestrul Orchestrei Simfonice. De asemenea, a fost și inițiatorul formației Hakeshet Klezmer Band din Oradea, iar acest concert i-a omagiat memoria.

Evenimentul a avut loc la iniţiativa actorului Andrian Locovei, cu sprijinul profesorului Ari Nagy Şandor, iar orădenii au scos cu bucurie 25 de lei din buzunar pentru a petrece o seară specială, cu un scop la fel de special.