Ieri a fost lansată platforma online www.salvezpadurea.ro, un proiect Greenpeace România. Pe salvezpadurea.ro, orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

 

Oricine poate raporta

De pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea.

„Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate”, explică Simona Rădoi, ofițer de presă Greenpeace România.

Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

„Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei la reglarea circuitului apei și protecția solului”, menționează Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri.

Platforma este continuarea firească a Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut și completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. 

 

100 de cazuri de tăieri ilegale pe zi

Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96 pe zi. Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș, cu 3.087 de cazuri (8,85% din totalul cazurilor la nivel național), Vrancea, cu 2.893 (8,30%) și Bacău, cu 1.882 (5,40%). Județul Bihor se află pe locul 9 în ţară la defrişări ilegale, anul trecut în județul nostru fiind investigate 1.197 de cazuri de tăieri ilegale de arbori.

Din analiza datelor oferite de Greenpeace se constată o diferență foarte mare la nivelul majorității județelor între cazurile investigate de diferitele autorități competente. Astfel, Poliția Română a înregistrat în aproape toate județele țării un număr semnificativ mai mare de cazuri decât Garda Forestieră. De exemplu, la nivelul județului Bihor, în anul 2015, Poliția Română a investigat toate aceste cazuri. Dintre acestea, 42 au ajuns şi în atenţia Gărzii Forestiere, 179 – la Romsilva, iar 13 la Jandarmeria Română.

Potrivit raportului Greenpeace, în cursul anului trecut au fost aplicate la nivel național 23.909 de contravenții, cele mai multe fiind înregistrate în județele Argeș – 2.396 și Vrancea – 2.351. În județul nostru au fost aplicate 836 de contravenții, în valoare de un milion de lei.