Începând de azi şi până sâmbătă, în Piaţa Ioşia Nord activitatea de sacrificare a mieilor se va desfăşura în cu totul alte condiţii decât până acum. Autorităţile locale s-au mobilizat exemplar, în mai puţin de o săptămâna reuşind să ridice aici o hală nouă pentru tăierea mieilor şi să o doteze corespunzător. Pentru prima dată mieii vor fi sacrificaţi potrivit noilor criterii impuse de Uniunea Europeană, în acest sens, fiind achiziţionate două asomatoare cu ajutorul cărora mielul este electrocutat înainte de tăiere. Totodată, 60 de măcelari au primit autorizaţia pentru a-şi desfăşura activitatea în Piaţa Ioşia, sub atenta supraveghere a medicilor veterinari ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. În ceea ce priveşte preţurile, se estimează că preţul de pornire va fi de 13 lei/kg la mielul viu, la care se adaugă şi taxa de sacrificare care se plăteşte măcelarului şi care anul trecut a fost de 20 lei. Preţul mieilor sacrificaţi "european" electrocutează buzunarele românilor În Bihor au fost autorizate două puncte de sacrificare a mieilor, unul în Oradea, în Piaţa Ioşia Nord, iar altul, în Beiuş. Pentru a fi îndeplinite cerinţele minime impuse de normele Comunităţii Europene, a fost creat un circuit care să asigure condiţiile de igienă pentru sacrificarea mieilor. Astfel, cele 100 de mijloace de transport autorizate pline cu miei care sunt aşteptate în piaţă vor fi primite pe platoul nou creat din piaţă. Mieii vor fi examinaţi atât ante mortem, cât şi post mortem de către grupul de medici veterinari detaşaţi de către DSVSA Bihor. Mielul va fi predat de către cumpărător unuia dintre cei 60 de măcelari care va purta fiecare un număr. Accesul în hală va fi permis doar măcelarilor şi medicilor veterinari. Aici au fost instalate două asomatoare cu ajutorul cărora mieii vor fi ucişi în 25 de secunde. După tranşare, mielul va fi recuperat de la acelaşi măcelar. Dacă anul trecut preţul unui miel viu a pornit de la 10 lei/kg şi a ajuns la 8 lei/kg, în ultimele zile, acum preţul de pornire pare să fie 13 lei/kg. Randamentul de tăiere este de circa 52%, adică omul pleacă acasă cam cu jumătate din greutatea mielului cumpărat în viu. În plus, cumpărătorul are de plătit şi o taxă măcelarului; anul trecut valoarea acesteia a fost de 20 lei. Investiţia realizată de RAPAS se ridică la 30.000 lei, are o durată de funcţionare de 5 ani, cu schimbarea destinaţiei după terminarea activităţii de sacrificare a mieilor. În plus, au fost achiziţionate şi două asomatoare, a 930 euro/aparat, precum şi 60 de echipamente pentru măcelari, a 40 lei/echipament. Măcelarii vor închiria echipamentul la 15 lei/zi, în plus fiecare va plăti RAPAS câte 60 lei /zi pentru închirierea spaţiului. Proprietarii vor avea de achitat şi ei o taxă 8 lei/zi/cap de miel prezentat în piaţă pentru sacrificare. O altă taxă percepută de RAPAS este cea de 250 lei/zi/persoană fizică sau societate comercială autorizată pentru achiziţionarea pieilor. Comercializarea şi sacrificarea mieilor din Piaţa Ioşia se va desfăşura începând de azi şi până sâmbătă, 7 aprilie, între orele 7.00 şi 19.00.