Justiția austriacă a anunțat vineri că a predat Franței doi bărbați suspectați că au participat la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 și care au fost arestați într-un centru de refugiați din Austria, în decembrie anul trecut.

 

„Cei doi bărbați au părăsit teritoriul austriac”, a anunțat parchetul din Salzburg, potrivit unui comunicat. Este vorba despre un algerian în vârstă de 29 de ani și un pakistanez de 35 de ani pe numele cărora au fost emise de către Franța mandate de arestare europene. Atacurile comise în noiembrie 2015 la Paris s-au soldat cu 130 de morți și peste 350 de răniți. Potrivit justiției franceze, Adel Haddadi și Mohamad Usman ar fi încercat să ajungă în Franța, în toamna anului trecut, pentru a participa la atacurile din noiembrie anul trecut, de la Paris. Atentatele, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic, au fost comise de mai multe grupuri de comando formate din aproximativ 12 bărbați în sala de concerte Bataclan, pe mai multe străzi din capitală și în apropiere de Stade de France.

Cei doi suspecți arestați în Austria au ajuns pe insula greacă Leros la 3 octombrie, strecurându-se printre fluxul de refugiați sirieni, în același timp cu doi irakieni, neidentificați, care s-au aruncat în aer în apropiere de Stade de France din Saint-Denis (în apropiere de Paris) în seara zilei de 13 noiembrie 2015. La sosirea lor pe insula Leros, viitorii kamikaze irakieni de la Stade de France au trecut de controale fără probleme, dar poliția greacă a descoperit că pașapoartele celor doi bărbați Haddadi și Usman erau false și i-au plasat în detenție. Ei au fost încarcerați până la 28 octombrie, apoi au ajuns în Austria unde au fost adăpostiți într-un centru de primire pentru solicitanții de azil până la arestarea lor, pe 10 decembrie 2015.

Suspectul algerian Adel Haddadi s-ar fi alăturat SI în februarie 2015, iar pakistanezul Mohamad Usman este descris ca fiind un pirotehnician care lucra pentru două grupări jihadiste pakistaneze apropiate rețelei Al-Qaida.

După arestarea sa în Austria, Haddadi le-a declarat anchetatorilor că a vrut să ajungă în Franța pentru „a îndeplini o misiune”, potrivit unei depoziții. La 18 decembrie, poliția austriacă a arestat la Salzburg un marocan de 25 de ani și un alt algerian, în vârsta de 40 de ani, suspectați că erau în „legătură strânsă” cu cei doi bărbați transferați în Franța. Însă în ceea ce-i privește pe aceștia, „investigațiile continuă, nu s-au încheiat încă”, potrivit unui comunicat al parchetului din Salzburg.