De ţevile reţelei de gaz natural a judeţului începe să se prindă rugina. Deşi acum doi ani a fost realizată şi recepţionată o magistrală de gaz natural de aproape 80 de kilometri, ţevile metalice zac montate şi nefolosite. Proiectul privind introducerea gazului natural în judeţ s-a poticnit în două licitaţii eşuate, organizate de Ministerul Economiei, din cauza unui ordin dat de ex-ministrul cercetat penal Codruţ Şereş şi neanulat nici până în ziua de azi.

În 2007 a fost finalizată magistrala de gaz natural Cefa-Căpâlna-Ştei cu o lungime de 76,8 km, la o valoare de 42.572.000 lei, inclusiv TVA. De atunci şi până astăzi nicio moleculă de gaz natural nu a tranzitat magistala către beneficiar. Anul trecut a fost în execuţie o altă investiţie, magistrala Biharia-Aleşd, în lungime de 42,25 km, lucrarea urmând a fi recepţionată anul acesta, fără sorţi de izbândă însă. Aici mai sunt de montat 3,5 km de conductă, dar lucrările au fost sistate din cauza opoziţiei proprietarilor de terenuri, care nu acceptă tranzitul magistralei peste suprafeţele lor. De luni întregi, între constructorul gazoductului, Transgaz S.A. Mediaş, şi localnicii din Biharia şi Lugaşu de Jos se poartă negocieri privind tranzitarea terenurilor, dar preţul mare cerut de localnici, pe de o parte, şi oferta mai scăzută a constructorului, pe de alta, au condus negocierile într-un punct mort. Specialiştii de la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Bihor au relatat că s-au purtat nenumărate tratative cu proprietarii de terenuri din cele două localităţi şi, deşi primarii localităţilor au promis medierea între cele două părţi, nu s-a ajuns la niciun acord. Având o magistrală de gaz montată, Consiliul Judeţean Bihor, împreună cu societatea de distribuţie gaze AMARAD SA Arad, s-au asociat într-o nouă firmă, SC Gaz Bihor SA, prin care urmau să fie distribuite gazele către consumatorii casnici şi agenţii economici. Firma arădeană deţine 70% din acţiuni, în timp ce CJ Bihor şi primăriile din judeţ asociate, restul de 30%. Cum licitaţia de concesiune se organizează de către Ministerul Economiei, documentaţia pentru iniţierea concesiunii de distribuţie de gaze pentru etapa I a fost însuşită şi depusă la Ministerul Economiei în martie anul trecut. În această primă etapă urmau să fie racordate la reţeaua naţională de gaz şase comune şi oraşe ce cuprind 32 de localităţi. Valoarea lucrărilor se ridica la suma de 32.314.000 lei, zonele de interes fiind delimitate de perimetrul localităţilor Ştei, Rieni, Drăgăneşti, Sânmartin, Nojorid, Oşorhei plus satele aparţinătoare.

Birocraţie şi poliţe politice

Totul părea să decurgă normal până în momentul în care fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a dat un ordin ministerial prin care stabilea ca firmele participante la licitaţie să depună un fond de garantare de 20% din valoarea investiţiei. O sumă uriaşă, în jur de 1 milion de euro. Licitaţia s-a blocat pentru că nicio firmă nu a depus suma solicitată, situaţia repetându-se, trasă la indigo, şi la cea de-a doua tentativă. "La licitaţiile pentru lucrări de anvergură, cum sunt cele la care am participat noi, se înscriu firme multinaţionale extrem de puternice. Noi nu putem ţine pasul cu ele, nu avem cum să capitalizăm societatea noastră la nivelul lor. Nu avem bani...", spune preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle. Liberalul din fruntea judeţului acuză voalat Guvernul actual PD-L - PSD că a blocat proiectele vechiului guvern, care alocase bani mulţi pentru Bihor. Cât despre lobby-ul pe care conducerea judeţului ar trebui să îl facă la Bucureşti pentru anularea ordinului dat de ministrul Codruţ Şereş, demis, cercetat penal şi cu proces penal pe rol, Ţîrle nu prea are ce să spună. Semn că între actuala putere şi conducerea Bihorului căile de comunicaţie sunt extrem de volatile, deşi în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale este bihoreanul Vasile Blaga, cel care ar putea cu uşurinţă determina anularea ordinului aberant. "Este o mare pierdere pentru judeţ că nu se finalizează această investiţie. Cu toate că Ministerul Economiei a hotărât să subvenţioneze o bună parte din cheltuieli, nu am primit încă nimic. Aşteptăm banii...", spune Radu Ţîrle, care adaugă că actualul Guvern ar trebui să reia de urgenţă ultima licitaţie anulată anul trecut în noiembrie. "Este de datoria actualului Guvern să deblocheze acest proiect", conchide preşedintele CJ Bihor.

La cele două conducte de transport gaze vor fi racordate 69 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 60 de milioane de euro. Când, însă, va fi finalizată investiţia nicio autoritate judeţeană sau centrală nu poate să spună. De suferit au însă agenţii economici şi populaţia judeţului.