Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, cea dintâi școală tehnică din partea de sud-est a județului Bihor, a dat, de-a lungul celor 130 de ani de existență, tot atâtea promoții de absolvenți ai învățământului de ucenici, profesional și tehnic, reputata instituție de învățământ fiind principala furnizoare de specialiști pentru economia zonei.

 

Aniversarea celor 130 de ani ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” a fost marcată printr-o serie de activități care s-au derulat pe parcursul perioadei 9-13 mai.

Luni, 9 mai, pe lângă schimbul de experiență dintre elevi și profesori, intitulat „La catedră, azi stă elevul”, a fost organizată și Ziua eTwinning, 28 de voluntari din clasele VIII-XII promovând, printr-un concurs, alături de alți tineri europeni, cetățenia activă, toleranța și diversitatea. Manifestările aniversare au continuat marți, 10 mai, cu întreceri sportive și cu Concursul Național de Machete „Învăț, Știu, Aplic”, la care au fost evaluate nu mai puțin de 123 de lucrări provenite de la elevi din mai multe școli din țară, din Moldova și Ucraina. În cea de-a doua parte a zilei, elevii claselor a XI-a B și a XI-a D, însoțiți de profesoarele Ana Popa și Violeta Zoț, au făcut un pelerinaj la mormântul patronului spiritual al școlii, Ioan Ciordaș, unde au depus flori și au evocat personalitatea ilustrului înaintaș.

Miercuri, 11 mai, elevii claselor de-a IX-a au participat la cea de-a XI-a ediție a Concursului de istorie locală „Arc peste timp”, care este parte a proiectului intitulat „Contribuția beiușenilor la istoria națională”.

Aniversarea celor 130 de ani ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” a culminat joi, 12 mai, cu adunarea festivă de la Sala Mare a Primăriei municipiului Beiuș. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale și centrale, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, foști și actuali dascăli și elevi ai prestigioasei instituții de învățământ beiușene. Printre invitații de onoare s-au numărat și deputații beiușeni Gheorghe Costin și Gheorghe Bogdan, acesta din urmă fiind chiar absolvent al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”. Mesajul Inspectoratului Școlar Judeţean Bihor a fost transmis de prof. Lucia Curta, inspector școlar.

Cu această ocazie, au fost premiați cei 23 de elevi de la „Ciordaș” care au obținut rezultate deosebite la etapele județeană și națională ale olimpiadelor școlare.

Nici foștii angajați ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, azi pensionari, nu au fost uitați, acestora fiindu-le decernate diplome de excelență, ca semn al recunoștinței față de contribuția acestora la propășirea școlii și a comunității locale.

La finalul festivităților aniversare, unii elevi de la „Ciordaș” au oferit numeroasei asistențe un atractiv spectacol, care a avut de toate, de la teatru și poezie, până la muzică și dansuri moderne și populare. Ultima activitate dedicată aniversării celor 130 de ani ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” s-a desfășurat vineri, 13 mai, aceasta fiind expoziția tematică „Profilul meu mă reprezintă”.