Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane care înşelau oameni promiţându-le că vor adjudeca imobile la licitaţie publică.

În dosarul constituit ca urmare a mai multor plângeri penale depuse de mai multe persoane vătămate, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Daniela Ecaterina Moca, Alexandru Prodan, Zaharia Zoltan Prodan, Patrice Sebastian Brânzaş şi Rozica Lucica Pantea, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, în diferite forme de participaţie penală. Cu privire la inculpata Pantea Rozica Lucica, s-a reţinut şi săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Inculpatele Daniela Ecaterina Moca şi Rozica Lucica Pantea au fost trimise în judecată sub control judiciar.

În rechizitoriul din 14 iulie 2016, procurorii au reţinut că, în perioada 2013 - iulie 2015, inculpata Daniela Ecaterina Moca, a săvârşit mai multe infracţiuni de înşelăciune, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate, cărora le prezenta ca adevărată o faptă mincinoasă, în esenţă aceea că vor adjudeca imobile la licitaţie publică. Inculpata pretindea şi primea de la persoanele vătămate diverse sume de bani, în schimbul cărora le promitea că vor dobândi imobilele promise, îşi însuşea sumele respective, iar persoanele vătămate sufereau astfel o pagubă. Pentru realizarea hotărârii infracţionale, inculpata Daniela Ecaterina Moca s-a folosit de acte falsificate, a uzurpat uneori calitatea oficială de executor judecătoresc şi a antrenat în activitatea infracţională pe coinculpaţii Rozica Lucica Pantea, Alexandru Prodan, Zaharia Zoltan Prodan şi Patrice Sebastian Brânzaş. În aceste condiţii, inculpata Daniela Ecaterina Moca a indus în eroare 14 persoane vătămate, în unele cazuri cu ajutorul coinculpaţilor, cauzându-le persoanelor vinovate o pagubă totală de 279.103 euro, nerecuperată.

Sprijinită de o funcţionară de la Oficiul de Cadastru

La activitatea infracţională a inculpatei s-a raliat şi inculpata Rozica Lucica Pantea, care, în calitate de funcţionar public în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, a pretins şi a primit pentru sine diferite sume de bani pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, mai precis, pentru falsificarea unor înscrisuri oficiale cu prilejul întocmirii acestora, fapte prin care a înlesnit şi a ajutat la inducerea în eroare a persoanelor vătămate de către inculpata Daniela Ecaterina Moca. Calculată estimativ, valoarea sumei care formează obiectul infracţiunii de luate de mită este de 1.750 euro şi 2.300 lei.

Faţă de inculpata Rozica Lucica Pantea au fost luate măsuri asigurătorii asupra unui imobilul situat în Oradea, până la concurenţa sumei de 107.000 euro, respectiv 1.750 euro şi 2.300 lei. Inculpaţii Daniela Ecaterina Moca, Alexandru Prodan şi Zaharia Prodan nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile, astfel că nu au putut fi luate măsuri asiguratorii.

În documentarea activităţii infracţionale, în cauză au efectuat activităţi de cercetare penală şi ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, procurorii beneficiind de suportul tehnic şi informativ al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.