În ape curgătoare tulburi şi repezi este greu de ajuns până la mal

La iniţiativa directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, s-a declanşat, printr-o firmă specializată, acţiunea de identificare şi clarificare a patrimoniului DADR Bihor, la nivelul întregului judeţ, şi s-a deschis "drumul" pentru intabularea imobilelor respective. Un demers care avea să scoată la iveală dificultăţi în clarificarea multor situaţii confuze.

Discutând, ieri, cu dl. ing. Octavian Avrămuţ, director executiv al DADR Bihor, ni s-a prezentat, cu documente, stadiul în care s-a ajuns, la identificarea şi inventarierea imobilelor DADR Bihor. "Avem lista cu toate spaţiile - clădiri, terenuri aferente, adrese, numere, topo -, într-un cuvânt, patrimoniul DADR Bihor. Ceea ce este dureros, a continuat dl. Octavian Avrămuţ, este că ne aflăm în ape tulburi şi deranjează pe mulţi că dorim să clarificăm şi să preluăm controlul, legal, asupra acestui patrimoniu care, de fapt, este al DADR Bihor."
Intrând în detalii, aveam să aflăm că există 40 de "poziţii" inventariate la nivelul întregului judeţ: clădiri administrative, diferite sedii, garaje, laboratoare, magazii de pesticide, birouri, saivane, grajduri, şoproane şi terenuri aferente clădirilor. "Imaginaţi-vă că pentru niciuna dintre cele 40 de obiective inventariate nu există o situaţie clară: o parte din patrimoniu nu este intabulat pe DADR Bihor sau pe Ministerul Agricultură, după caz. Sunt imobile cu statut incert, altele sunt date în folosinţă unor firme diverse, sau ca locuinţă, fără a exista documente clare de transfer, întrucât ele nu erau intabulate. Alte imobile au ajuns într-o stare fizică deplorabilă", a menţionat dl. Octavian Avrămuţ.
Iar de la prezentarea generală a situaţiei s-a trecut la nominalizări. Şi ni s-a spus despre magaziile de pesticide (3 sunt la Oradea - pe străzile Ion Bogdan şi Clujului - şi câte una la Marghita, Beiuş, Aleşd şi Salonta) ale Unităţii Fitosanitare Oradea. Ele nu pot fi închiriate şi folosite în alte scopuri, decât prin hotărâre de Guvern. O parte dintre aceste spaţii, prin "statutul" confuz în care se menţin, riscă să fie "pierdute" din patrimoniul DADR Bihor, întrucât sunt dorite de diverse firme. La Aleşd, de pildă, sunt clădiri folosite de alte instituţii, dar nu sunt transferate la solicitant şi nici intabulate, cum era de drept, în patrimoniul DADR Bihor.
Tot situaţii confuze sunt menţinute în cazul imobilului UARZ Episcopie, str. Rectorului nr. 2, care are mai multe componente în suprafeţe construite, cât şi situaţia neclară a Fermei Dosu, a UARZ (Unitatea de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie) Bihor.
Concluzia: "Am început un lucru, îl ducem până la capăt şi sperăm să realizăm limpezirea situaţiei privind identificarea şi preluarea patrimoniului DADR Bihor. Am decis acţiunea de intabulare pentru aceste spaţii. Cineva trebuia să facă şi acest lucru, dar constat că deranjează pe mulţi. Oare de ce?", a încheiat retoric directorul executiv al DADR Bihor.