Primul planetariu mobil din România a ajuns, ieri, în orașul de pe Crișul Repede, unde va rămâne până vineri, 25 noiembrie. Evenimentul reprezintă o ocazie deosebită pentru vizitatori de a afla lucruri noi despre univers, constelații, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unor serii de proiecții spectaculoase însoțite de prezentări interactive, care au loc într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

 

Spectacolele au loc în perioada 21-25 noiembrie, între orele 9.00 și 18.00, la Casa de Cultură a municipiului Oradea, în Sala „Florica Ungur”.

Planetariul Mobil este locul în care copiii nu numai că au voie să vorbească, dar chiar sunt încurajați să facă acest lucru. Totul se petrece în prezența a doi povestitori unplugged, Adrian și Dan, care, timp de 50 de minute cât durează călătoria prin univers, aduc bolta cerească mai aproape, prin povești și informații interesante. Primele grupuri de copii au sosit luni dimineața, la Casa de Cultură a municipiului Oradea, pentru a se bucura de spectacol.

„Astăzi, dorim să punem în sufletul vostru o sămânță, numită Astronomie, care să prindă rădăcini și să crească mare. Căsuța Magică vă va purta printr-o călătorie în univers!”, le-a spus copiilor Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educațional.

Prezentarea de la Oradea poartă titlul „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity” și conține o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra oraşului Oradea, însoțită de explicații, informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali. De asemenea, cei prezenți la eveniment s-au lăsat purtați de telescopul Hubble în tainele universului, iar la sfârșit au avut ocazia să cunoască un astronaut de pe Stația Spațială Internațională.

„Am aflat lucruri interesante despre univers, constelații și stele, am văzut planetele. Cel mai mult mi-a plăcut că am aflat lucruri noi despre Lună”, ne-a declarat Marcus, elev în clasa a III-a la Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea.

Spectacolele se desfășoară din oră în oră, cu începere la ore fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet este de 11 lei. Domul în care se desfășoară spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane. La intrare în sală, vizitatorii pot achiziționa diferite suveniruri care să le amintească de călătoria magică prin univers.

Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări, la tel. 0752-690.245 sau contact@planetariumobil.ro, fie cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Potrivit organizatorilor, până în prezent, la aceste spectacole sunt programați în jur de 1.500 de copii, pe toată săptămâna.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Casa de Cultură a municipuiului Oradea, sala „Florica Ungur” și Calendarul Magic.