Municipalitatea orădeană a anunţat începerea lucrărilor la pasajul subteran pietonal din cartierul Oncea, care va subtraversa calea ferată Oradea - Episcopia Bihor în zona străzii Secarei, pe o lungime de 55 metri. Lucrarea ar urma să fie gata în jurul datei de 15 septembrie.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat într-o conferinţă de presă, începerea lucrărilor de amenajare a unui pasaj subteran pietonal şi pentru biciclişti între strada Secarei şi Bulevardul Ştefan cel Mare, pe sub liniile de cale ferată. Pasajul va avea o lungime totală de 55 metri, din care pasajul propriu-zis este de 48,5 metri, iar racordurile de capăt de 2 x 4 metri, cu înălţimea de 2,4 metri şi lăţimea de 3 metri, asigurându-se în acest fel o circulaţie pietonală în siguranţă între cartierul Oncea şi Cartierul Rogerius. „Acest pasaj va asigura un acces mai bun al locuitorilor din cartierul Oncea spre oraş şi dinspre oraş, precum şi un acces pentru copiii din zona Bulevardului Ştefan cel Mare la terenul amenajat de pe strada Milcovului”, a declarat primarul. Structura de rezistenţă a pasajului va fi construită din elemente prefabricate din beton armat de tip cadru, aşezate pe o fundaţie continuă din beton armat. Se va realiza, totodată, hidroizolaţia elementelor prefabricate şi protejarea acesteia cu un covor de cauciuc de 2 cm grosime pentru absorbirea şocurilor transmise de circulaţia feroviară, se va asigura colectarea şi evacuarea apelor pluviale şi se va realiza reţeaua de alimentare cu energie electrică pentru cinci corpuri care vor asigura iluminatul interior aferent pasajului subteran.

Proiectul tehnic al lucrării a fost realizat de SC Aquacons SRL, iar lucrarea va fi realizată de Abed Nego SRL. Valoarea lucrărilor este de 1.252.572,77 lei fără TVA. Durata de execuţie conform contractului este de 9 luni, însă în urma discuţiilor cu constructorul, municipalitatea estimează că pasajul subteran va putea fi utilizabil pentru pietoni şi pentru biciclişti în jurul datei de 15 septembrie 2016.