După ce, anul trecut, Serviciul de pompieri voluntari din comuna Girişu de Criş a luat fiinţă, sâmbătă, o delegaţie oficială din Insula Man, condusă de primul-ministru James Anthony Brown, a participat la inaugurarea sediului remizei Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor, senatorul PNL Cornel Popa, deputatul PSD Sorin Roman, Ioan Mintaş prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, reprezentanţi ai Prefecturii, autorităţilor locale, preoţi şi localnici.

În luna aprilie a anului trecut, cu ajutorul guvernului din Insula Man, a fost înfiinţat serviciul de pompieri voluntari din comuna Girişu de Criş. La evenimentul de atunci a fost prezent George Waft, preşedintele Comitetului pentru ajutor extern al Insulei Man, alături de un grup de pompieri englezi, care au donat două autospeciale de intervenţie şi în acelaşi timp au asigurat instruirea voluntarilor. Cele două comunităţi sunt într-o relaţie de colaborare de mai mulţi ani, colaborare care a adus multe beneficii locuitorilor comunei Girişu de Criş. În cursul anului trecut, primarul comunei, Ioan Paşca, a vizitat Insula Man, iar în urma unor discuţii purtate cu primul-ministru, Tony Brown, şi preşedintele Comitetului pentru ajutor extern al Insulei Man, George Waft, a început să lucreze la înfiinţarea remizei S.V.S.U. Lucrurile s-au mişcat destul de repede, astfel că, în cursul zilei de sâmbâtă, primarul comunei alături de primul-ministru au tăiat panglica inaugurală a sediului noii remize. Cei 28 de pompieri voluntari se pot bucura de un sediu nou, unde îşi vor putea adăposti cele două autospeciale, iar din luna aprilie patru dintre ei vor fi angajaţi şi în acelaşi timp vor asigura permanenţa 24 de ore din 24. Primul-ministru al Insulei Man s-a arătat foarte încântat de ajutorul pe care l-a putut oferi localnicilor din comuna bihoreană, precizând că speră ca şi în viitor relaţia acestora să fie una foarte bună. "În cele trei zile petrecute aici m-am simţit foarte bine şi sunt mulţumit că am putut ajuta staţia de pompieri. De asemenea, am vizitat şi sediul ISU Crişana şi m-am bucurat să văd că autospecialele donate anul trecut sunt utilizate în folosul cetăţenilor", a declarat oaspetele comunei Girişu de Criş. După oficierea slujbei religioase de sfinţire a clădirii şi a autospecialelor de către un sobor de preoţi, pompierii au luat parte la o simulare de stingere a unui incendiu.

Potrivit reprezentanţilor ISU, în fiecare comună din judeţ există câte un serviciu de pompieri voluntari, însă doar opt astfel de servicii au în dotare câte o autospecială, în timp ce pompierii de la Girişu de Criş sunt singurii care au două autospeciale. Voluntarii de la Giriş vor deservi toată comuna, putând interveni atât la incendii, cât şi în alte situaţii de urgenţă cum ar fi salvarea de persoane, animale sau în caz de inundaţii.