Miercuri, 7 decembrie, în Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a avut loc lansarea albumului Oradea Mea, de Ovi D. Pop. Albumul cuprinde peste 150 de fotografii din perioada 2000-2016, inclusiv fotografii aeriene şi redă, fidel, „renaşterea” celor mai importante clădiri şi monumente din oraş.

 

„Fotograful Ovi D. Pop are peste 200 de premii şi 5 trofee internaţionale de fotografie, doar în cursul anului acesta  adjudecându-şi 111 premii internaţionale. Este totodată autorul a şase ghiduri turistice pentru Bihor şi Oradea”, a spus în deschiderea lansării moderatorul Cristina Liana Puşcaş, muzeograf şi istoric. O scurtă introducere despre meritele celui care a decis să lanseze, din banii proprii, un album de prezentare a oraşului.

„Acest album este artă şi istorie în acelaşi timp. Reflectă fiecare moment de recreere a acestui oraş din ultimii 16 ani. Albumul se deschide cu naşterea unei mari familii şi se termină cu o imagine de sus a cimitirului, locul în care vom ajunge cu toţii”, a mai spus muzeograful.

La lansare au fost prezenţi, în prezidiu, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Şandor, senatorul UDMR Biro Rozalia şi viceprimarul Florin Birta. Cu toţii au lăudat atât iniţiativa de a scoate un album reprezentativ pentru oraş, cât şi artistul care a luat iniţiativa şi a dus la bun sfârşit acest proiect. Deşi nu în prezidiu, la lansare a fost şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, rugat la final să spună câteva cuvinte. „Aceasta este o carte cu care ne putem prezenta oriunde. Este mare lucru realizarea acestui album. Consider că am nevoie de astfel de cărţi şi atunci când primesc vizite, şi atunci când vizitez pe cineva”,  a spus PS Bercea. „În Oradea aveam valori umane extraordinare. Mă bucur că aici sunt reprezentanţi ai Prefecturii, Primăriei, Consiliului Judeţean, pentru că noi, cu toţii, trebuie să susţinem mai mult astfel de artişti”, a mai spus Bercea.

Lansarea a fost condimentată cu momente artistice oferite de actorul Sebastian Lupu, baritonul Florin Ganea şi pianistul Erwin Bodi.

Din cele 2.000 de exemplare ale albumul, Ovi D. Pop a păstrat 600 ale căror coperţi pot fi personalizate, la comandă, în funcţie de dorinţa cumpărătorilor. Restul albumelor se pot achiziţiona din librăriile Illyés (str. Jean Calvin) şi Gutenberg (str. Episcop Mihai Pavel), precum şi din magazinele King Art, la preţul de 45 de lei.