Din 2005 de când activează pe prima scenă a baschetului masculin românesc, cele două formaţii care îşi dispută finala Ligii Naţionale nu au cucerit niciun trofeu. Era şi foarte greu în condiţiile în care Asesoft Ploieşti pur şi simplu a monopolizat competiţia în ultimul deceniu. Aşadar, astăzi, de la ora 20.00, la Arena Antonio Alexe, va avea loc primul duel din cele cinci posibile care va pune faţă în faţă pe CSM CSU Oradea şi BC Mureş.

 

„Statutul de favorit nu contează”

Dacă CSM CSU a disputat o finală de campionat (cu Asesoft Ploieşti) şi două de cupă (cu Energia Tg. Jiu şi U BT Cluj), toate pierdute, adversarii bihorenilor de astăzi s-au aflat de două ori în ultimul act al Ligii Naţionale şi de fiecare dată au fost nevoiţi să se recunoască învinşi (de către Asesoft Ploieşti). Cele două echipe s-au calificat în finală după ce au eliminat cu acelaşi scor general (3-1) pe U BT Cluj, orădenii, şi pe Steaua Bucureşti, târg-mureşenii. Privit prin prisma rezultatelor directe din actualul sezon, în care echipa pregătită de Cristian Achim s-a impus de fiecare dată în cele 4 confruntări cu BC Mureş, CSM CSU porneşte ca favorită. Totuşi, ca orice finală, duelul este deschis oricărui rezultat. „Jucăm finala în compania unei echipe extrem de spectaculoase. O echipă valoroasă care de-a lungul timpului a avut un parcurs similar cu al nostru. Am promovat în același an. Avem performanțe similare și sunt cluburi care dezvoltă proiecte corecte în ultimii cel puțin 6-7 ani de zile. Pornim cu prima șansă. Poziția în clasament la încheierea sezonului regulat indică acest lucru. Suntem conștienți și ne asumăm. Însă suntem în finală. Adică se întâlnesc cele mai bune două echipe ale țării. Aici e posibil orice. Statutul de favorit nu contează. Tot ce contează e cine câștigă trei meciuri”, a declarat Şerban Sere, managerul echipei.

Mureşenii, neînvinşi în deplasare în playoff

În ceea ce îl priveşte pe Cristian Achim, antrenorul orădenilor se arată avertizat de rezultatele adversarilor de astăzi în semifinala cu Steaua Bucureşti. „Mureș este o echipă imprevizibilă care a câștigat toate meciurile susținute în deplasare în acest playoff. Este o echipă care a învins Steaua în deplasare la diferențe de 20 și 10 puncte. Sunt lucruri foarte greu de înfăptuit pentru oricine. Are o chimie extrem de bună. Nu au niciun jucător accidentat, ceea ce este extrem de important. Un alt aspect constă în faptul că ei joacă liber și acest lucru le conferă o ușurință în exprimare. Pe de altă parte, și noi suntem o echipă redutabilă. Îmi pare rău că nu suntem în formulă completă, dar nici în semifinale nu am fost. Sper să reușim să suplinim absențele și în aceste meciuri”, a adăugat tehnicianul gazdelor.

„Cât timp defensiva funcţionează, avem o şansă”

În ceea ce îl priveşte pe căpitanul Will Franklin, întrebat fiind care este argumentul principal al echipei sale înaintea finalei, acesta a răspuns: Apărarea. Este aspectul care ne-a adus până aici. Nu contează dacă avem probleme în atac, atât timp cât defensiva funcționează avem o șansă. Ne focusăm pe apărare. Restul va veni pe parcurs, deoarece noi avem un sistem bine pus la punct.”

Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, a vorbit despre preocuparea pe care o are faţă de toţi suporterii care şi-ar fi dorit să vadă finala din sală. „Cererea de bilete a fost foarte mare, astfel încât am hotărât să închiriem un ecran de tip LED pe care îl vom monta în fața Arenei Antonio Alexe și unde îi invităm pe iubitorii baschetului să fie aproape de noi. Desigur, sperăm ca vremea să țină cu noi pentru a putea pune la dispoziție acest ecran”, a spus Florin Birta.

Meciul de astăzi, televizat de Digi Sport, va fi arbitrat de Marius Ciulin, Bogdan Podar şi Şerban Raşoga.