După ce vineri, o femeie de 48 de ani, din Salonta, a decedat din cauza unor afecţiuni asociate gripei porcine, ieri au mai fost confirmate de DSP Bihor alte două cazuri. Este vorba despre un băieţel de cinci ani din Aleşd şi un bărbat de 48 de ani din Beiuş.

Gripa porcină nu este chiar atât de rară pe cât se crede. Rare sunt decesele care, în general, sunt cauzate de boli asociate şi nu direct, de gripă. Anul acesta, spre exemplu, au fost confirmate nu mai puţin de 12 cazuri de gripă porcină în Bihor şi 70 la nivel naţional.

"Cei doi sunt în regulă. De anul trecut, din octombrie am avut confirmate 12 cazuri. Aceste ultime două cazuri au fost confirmate de Institutul Cantacuzino. Cei doi pacienţi sunt la izolare şi au primit tratament. Nu au nicio legătură cu femeia din Salonta care a decedat. În mod normal, în două, trei săptămâni ar trebui să-şi revină. Am mai avut cazuri de gripă porcină şi în anii precedenţi, dar nu s-a ajuns până la spital. Medicii de familie i-au diagnosticat, în cazurile suspecte au apelat la noi, şi am trimis probe pentru confirmare. Au fost trataţi fără nicio problemă la domiciliu. Femeia care a murit la Municipal a decedat din cauza unor boli asociate. În ultimii 3-4 ani, în Bihor, nu a existat niciun deces gauzat de gripă", a spus, pentru Crişana, Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Femeia de 48 de ani, barmaniţă în Salonta, a decedat vineri, iar sâmbătă a fost efectuată o autopsie care a confirmat că intrase în insuficienţă multiplă a organelor.

Simptomele gripei porcine sunt sistemice (febră), psihologice (letargie, inapetență), rino-faringiene (rinoree, dureri de gât), respiratorii (tuse), gastrice (greață, vomă) şi intestinale (diaree).

Pe 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății a proclamat sfârșitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1, dar a urmat o perioadă post-pandemică ce se caracterizează prin cazuri izolate și izbucniri locale. Pentru virusul N1H1 există vaccin.