În aceste zile, patru voluntari au cârpit cum au putut și cu ce au avut, acoperișul Casei Maniu din Bădăcin, deteriorat în urma furtunilor recente, care a permis apei să pătrundă în interior și riscă să afecteze lucrările de consolidare întrerupte în luna aprilie, din cauza lipsei de fonduri.

La polul opus Institutul National al Patrimoniului a alocat 30.968.895,14 lei pentru reabilitarea de monumente istorice dar niciun leu pentru casa celui care a avut o contribuție majoră la faurirea Romaniei Mari, deși premierul Cioloș a promis la Zalău  că va ține cont având în vedere că peste doi ani vom sărbatori centenarul Marii Uniri.

La rândul ei, Administrația Prezidențială prin intermediul  Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului ne-a asigurat, în răspunsul primit, că INP elaborează „norme care să stabilească criterii privind importanța monumentului și gradul de deteriorare în care se află acesta, respectiv colaps, stare gravă sau în pericol.”

Care este oare criteriul cu care nu suntem în concordanță: importanța monumentului sau gradul de deteriorare?

În altă ordine de idei, pentru niciun monument din Salaj nu vor fi alocate fonduri, cu toate că, Direcția Județeană de Cultură Salaj a transmis în nenumărate rânduri prioritațile de restaurare.

Reamintim că de peste un an de zile se desfăşoară campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile: Lei -RO22RZBR0000060002085400; Euro - RO18RZBR0000060002899205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj