Un medic specialist şi un asistent medical de la Casa Județeană de Pensii Bihor au fost trimişi în judecată, suspectaţi că au luat mită pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate.

 

Potrivit DNA, procurorii Serviciului teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ancăi Domnica Grigorescu, medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, pentru luare de mită în formă continuată (158 acte materiale), şi a lui Johannes Ladislaus Pelle, la data faptei asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, pentru luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), complicitate la luare de mită în formă continuată (24 acte materiale) şi dare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

Procurorii susţin că, în perioada 11 mai-11 iunie 2015, Grigorescu, în calitate de medic specialist la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit în mod direct şi repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical peste 27.000 de lei, pentru emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență şi pentru prelungirea concediului medical peste 90 de zile.

În aceeași perioadă, Johannes Pelle a primit de la Grigorescu mai multe sume de bani obținute de aceasta. Totodată, Pelle a preluat de la pacienți acte medicale și sume de bani, pe care ulterior le-a remis Ancăi Grigorescu.

În același context, Pelle a primit, în mod repetat, de la o parte din persoanele care s-au prezentat la cabinetul medical Grigorescu Anca Domnica, sume de bani din a căror valoare s-a putut stabili în mod cert doar suma totală de 1.122 lei.

„Acești bani au fost primiți de inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de asistent medical privind asigurarea activității de secretariat la cabinetul medical, la completarea deciziilor medicale în conformitate cu criteriile de diagnostic clinic și funcțional, la întocmirea și evidența dosarelor existente etc. În datele de 12 mai 2015, 03 și 11 iunie 2015, inculpatul Pelle Johannes Ladisalus i-a remis unui alt medic, în cabinetul acestuia, mai multe sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care priveau aceleași aspecte, menționate mai sus”, arată DNA.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile care aparțin Ancăi Grigorescu și lui Pelle. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

DNA anunţa, în iulie, trimiterea în judecată a directorului executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor la data faptelor, Leontin Ţîrle, acuzat că a luat mită de la mai mulţi medici 8.400 de euro şi peste 5.400 de lei, dar şi produse precum pizza şi whisky. DNA anunţa atunci că „în perioada 2014-2015, inculpatul Țîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky)”.