Ziua Oradiei a fost marcată ieri printr-o scurtă şedinţă festivă a Consiliului Local Oradea şi depuneri de coroane şi jerbe la statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, respectiv la Casa Memorială „Aurel Lazăr” şi la statuia lui Aurel Lazăr. În cadrul şedinţei festive, Primăria Oradea a premiat 43 de elevi ai unităților de învățământ de stat din municipiu care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare naționale în anul școlar 2015 -2016.

În acest an, Ziua Oradiei nu a fost inclusă în manifestările Toamnei Orădene, ci a fost marcată separat. Programul manifestărilor a debutat cu puţin înainte de ora 11.00, cu şedinţa festivă a Consiliului Local, care a avut loc în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea. La eveniment au fost prezenţi consilieri locali, conducerea Primăriei, parlamentari şi alţi invitaţi, majoritatea fiind elevi şi profesori din şcolile şi liceele orădene. În deschiderea momentului festiv, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificaţia zilei de 12 octombrie, menţionând că, în această zi, au avut loc două momente importante din istoria Oradiei. Astfel, în data de 12 octombrie 1918 s-a semnat declarația de la Oradea în casa avocatului Aurel Lazăr, declarație care a stat la baza Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, iar în data de 12 octombrie 1944, Oradea a fost eliberată de trupele române și ruse. Bolojan a menţionat că în derularea acestor evenimente istorice, „parte a depins de noi, parte a depins de conjunctura internaţională”, aşa cum se întâmplă și în zilele de azi. „Ce trebuie să facem astăzi? Lucrurile care depind de noi”, a adăugat primarul Oradiei. Potrivit lui Bolojan, aceste lucruri sunt: asigurarea conectării Oradiei la zonele care se dezvoltă, conectare aeriană, rutieră şi informatică; adoptarea de măsuri pentru dezvoltarea economică a orașului, sistem de educație performant, astfel încât tinerii să rămână în Oradea; servicii publice bune şi pace socială, „astfel încât orice orădean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă bine în Oradea”. Despre evenimentele care au avut loc în 12 octombrie 1918 şi 12 octombrie 1944 a vorbit istoricul Gabriel Moisa. După aceste două alocuţiuni a urmat festivitatea de premiere a elevilor orădeni care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele școlare naționale în anul școlar 2015 -2016. Cu această ocazie, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta le-au înmânat celor 43 de olimpici şi profesorilor care i-au pregătit diplome. Totodată, de la bugetul local s-au alocat premii în cuantum de 600 lei/elev, profesori.

La finalul ședinței, cei prezenți la ședința solemnă s-au deplasat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Român, unde a avut loc un ceremonial militar-religios. Zeci de orădeni au asistat la Te Deum-ul oficiat de preotul militar Mircea Ioniţă, la alocuţiunile rostite de primarul Ilie Bolojan şi de colonelul Grigore Bartoş, precum şi la festivitatea depunerii de corane la statuia Ostaşului Român. Manifestările oficiale s-au terminat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr de pe strada pietonală.