Instituţia Prefectului Bihor, împreună cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, a organizat, ieri, o întâlnire cu primarii din judeţ, cărora le-a fost prezentat Master Planul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Bihor. La întâlnire au fost prezenţi secretarul de stat în MMDD Lucia Varga, prefectul Mircea Ghitea, precum şi deputaţii Cornel Popa şi Valeriu Boeriu.

În ultimele opt luni, o firmă de consultanţă a pregătit un proiect al Master Planului pentru judeţul Bihor, care, în forma sa definitivată, va fi prezentat, în luna iulie, alături de alte cinci master planuri pentru alte judeţe din ţară, la Bruxelles. "Trebuie să profităm şi să pregătim proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Master Planul va seta priorităţile care vor fi validate de dumneavostră", a precizat Lucia Varga, adresându-se primarilor aflaţi în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor. Secretarul de stat în Ministerul Mediului a mai menţionat că cel mai important lucru care trebuie rezolvat este ca oraşele şi localităţile din zonele limitrofe să beneficieze de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare. "În aceste zone trăiesc cei mai mulţi locuitori ai judeţului", susţine Lucia Varga. Secretarul de stat a mai precizat că una dintre priorităţi o va reprezenta Zona Metropolitană Oradea, care va trebui să fie cuprinsă în finanţările viitoare. "Pentru a putea asigura alimentarea cu apă, canalizarea şi staţiile de epurare în judeţul Bihor, este nevoie de voinţă politică atât la nivel local, cât şi la nivel central. La nivel central am dovedit că există voinţă. Guvernul a alocat bani pentru localităţi, indiferent de culoarea politică a primarilor", a declarat Varga, atrăgând atenţia că, la nivel local, voinţa nu e tot atât de mare, în condiţiile în care 1.000 de miliarde lei vechi au revenit la bugetul de stat pentru că primăriile nu au fost în stare să absoarbă aceste fonduri. De asemenea, Lucia Varga a mai precizat că pe baza unor proiecte demarate în aceşti ultimi ani, în judeţul Bihor vor fi efectuate lucrări în valoare de peste 100 milioane de euro în următorii trei ani.
În privinţa Master Planului, firma de consultanţă a precizat că în maximum o lună va trebui să se demareze studiile de fezabilitate pentru proiectele avute în vedere. Astfel, reprezentanţii firmei au atras atenţia că trebuie evitată situaţia ca un proiect să fie finanţat din două surse. "Dacă măcar un kilometru de reţea este finanţat din altă parte, putem pierde finanţarea din fonduri structurale", a precizat reprezentantul firmei de consultanţă. Totodată, acesta a adăugat că, odată adoptat, Master Planul va fi literă de lege pentru judeţ. Proiectele trebuie finalizate cu cel puţin o lună înainte de prezentarea Master Planului la Bruxelles. De asemenea, pentru cele şase master planuri este prevăzută alocarea a 450 de milioane de euro, ceea ce ar însemna 75 de milioane de euro pentru fiecare din cele şase judeţe, însă se pare că suma care-i va reveni judeţului Bihor va fi mai mare. "Acest Master Plan este necesar pentru accesarea de fonduri structurale, astfel încât decalajul dintre România şi Uniunea Europeană în acest domeniu să se reducă", a precizat prefectul Mircea Ghitea.