Elicopterul prăbușit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv. Trupurile celor patru membri ai echipajului au fost transportate, vineri, de la Chișinău la Iași, conform lui Raed Arafat.

Autopsiile în cazul celor patru membrii ai echipajului au fost finalizate în noaptea de joi spre vineri, iar pe parcursul zilei de vineri trupurile au fost transportate la Iași, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, prezent la locul prăbușirii elicopterului SMURD.

„Autposia s-a făcut deja, s-a făcut în cursul nopții, cu identificare, cu tot. Vor merge în primă fază la Iași. Cei care fac investigațiile decid când vor ridica epava elicopterului”, a declarat Arafat.

Întrebat despre verificările făcute asupra aparatului de tip EC-135 prăbușit, secretarul de stat a precizat că: „ultima verificare mare a fost făcută în februarie, celelalte, toate la timp. Se fac verificări periodice, după 50 de ore de zbor, după 100 de ore”.

Elicopterul cu numărul de înmatriculare 347 nu era însă dotat cu radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv, au declarat, tot vineri, oficiali din cadrul Inspectoratului General al Aviației Române.

Aceleași surse au precizat că mai este un alt astfel de elicopter fără radar meteo, „cel venit în urmă cu aproape două săptămâni, pe asigurarea de la Sutghiol”, dar că acesta nu a fost dat în funcțiune, fiind „în proceduri de înmatriculare”.

Vineri, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a depus flori, înaintea momentului de reculegere, la sediul Ambasadei României la Chișinău în memoria echipajului.

Autoritățile din Republica Moldova au decretat vineri zi de doliu național, în urma tragediei. Toate drapele au fost coborâte în bernă.

La ora 12.00, în toată țara, în cadrul detașamentelor de pompieri și salvatori, s-au auzit sirenele autospecialelor și s-a ținut un minut de reculegere în memoria celor decedați.