Singura asociaţie judeţeană de profil din ţară care organizează un astfel de eveniment este cea din Bihor şi, în special datorită lui Virgil Preda, gala atletismului bihorean a ajuns la cea de-a 20-a ediţie. În urma performanţelor realizate (nu mai puţin de 7 titluri de campion naţional) Laviniu Chiş a fost desemnat atletul anului în judeţul Bihor.

 

Profesorul Virgil Preda, o gazdă deosebită ca întotdeauna, a ţinut de nenumărate ori să sublinieze importanţa sportului, dar şi a şcolii în viaţa fiecărui individ. „Poporul care nu investeşte în sport riscă să dispară ca naţie”, a fost unul dintre citatele prin care Virgil Preda a făcut introducerea către prezentarea celor mai buni atleţi ai anului. Mai mult, acesta a subliniat ce finanţare alocă SUA pentru tratarea bolilor provocate de lipsa de mişcare. „140 de miliarde de dolari investeşte SUA pentru tratarea bolilor cauzate de obezitate”, avea să spună omul cu 50 de ani de atletism în spate.

 

Îşi doreşte o medalie la europene

Primul atlet în ierarhia judeţeană din anul 2016 este semifondistul Laviniu Chiş. Sportivul pregătit de către antrenorul Robert Olah a reuşit următoarele performanţe: campion naţional la tineret în probele de 3.000 metri, 5.000 metri, 10.000 metri şi semimaraton; la juniori I (semimaraton, 1.500 metri, 3.000 metri), cărora li se adaugă o serie clasări pe celelalte trepte ale podiumului la Campionatele Naţionale la seniori şi juniori I, precum şi la Campionatul Balcanic pe echipe la juniori. Acesta a mai bifat şi o participare la Campionatul European de cros. Premierea acestuia a fost făcută de către Ligia Grozav, singura campioană mondială de atletism pe care judeţul nostru a avut-o vreodată. „Mă onorează această distincţie şi mă simt bine ştiind că sunt cel mai apreciat atlet. Pentru anul următor îmi doresc ca performanţele mele să fie cel puţin la acelaşi nivel şi, dacă va fi posibil, să îmi împlinesc visul de a cuceri o medalie la europene”, a declarat Laviniu Chiş la finalul ceremoniei. Sportiv cu calităţi native de excepţie, atletul bihorean al anului are câteva probleme de ordin personal care i-au afectat rezultatele într-o anumită măsură. Totuşi el a ţinut să le mulţumească celor trei colegi ai săi, Vasile Conţ, Eduard Hercuţ şi Călin Laza, fără sprijinul cărora poate rezultatele sale nu ar fi fost la fel de strălucitoare.

Şi-a investit economiile în propria carieră

Al doilea în ierarhia din 2016 este Vasile Conţ, cel care a ajuns în această poziţie după ce şi-a investit economiile realizate la muncă în Anglia pentru a se desăvârşi ca atlet. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Sergiu Perţe, săritorul în înălţime pregătit de profesoara Mariana Preda. Ceilalţi sportivi care au completat clasamentul primilor 10 sunt: 4. Eduard Hercuţ (5.000 m) – antrenor Florin Indrie, 5. Claudiu Haşegan (triplusalt) şi Andreea Bortoş, 6. Antonia Teuşdea, 7. Kiraly Balint, 8. Florin Junc şi Cristian Meheş, 9. Anda Pogăceanu şi Lois Balog, 10. David Pentie.

Alte cinci categorii de premiere

Ca şi la ediţia precedentă, Virgil Preda a ţinut să premieze mai mulţi copii de perspectivă. Pentru aceştia a creat următoarele categorii: pitici de viitor, statut de speranţă, confirmări, debut pe podium şi perseverenţi. „Pitici de viitor” au fost consideraţi următorii: Briana Cadar, Petra Mesoşi, Alesia Brege, Antonia Sângeorzan, Mădălin Trip şi Vanesa Negrean. „Statut de speranţă” au Andrei Drâmba, Roberta Erdei, Cristian Oros, Sebastian David, Szatmari Boglarka, Nola Marcu, Andrei Martin, Alexandru Trip, Cati Cărbunar, Gabriela Bronţ şi Robert Olah. „Confirmările” sunt Andrei Vereş, Fandly Mark, Istvan Alexei şi Daniel Copil. „Debut pe podium” au avut Iljeş Denisa, Benyi Serena, Daria Sferle, Delia Neag şi Larisa Brândaş. „Perseverenţii” sunt Miruna Haşegan, Szamanta Potra, Denisa Coita, Denis Todea, Alexandra Bărcui, Sara Cadar, George Farcaş, Iulia Petruţ, Szucs Cristian, Alexandru Gârz, Adelina Muntean, Alexandru Hebriştean, Stoker Atilla, Alesia Rengle, Carmen Popa, Luca Abrudan, Antal Gergo şi Antal Mate şi Horaţiu Sabău.