După ce în urmă cu două săptămâni inițiativa beiușenilor de rememora pasionatele derby-uri disputate de-a lungul timpului , între diversele echipe de fotbal din Beiuș și Ștei, a prins viață prin primul meci disputat pe stadionul „Francisc Matei”, în weekend-ul trecut a venit momentul revanșei într-o partidă disputată la Ștei.

 

În amintirea vremurilor de altădată...

Lăudabilă inițiativa beiușeanului Claudiu Borza  de a organiza, în urmă cu două săptămâni, un meci de fotbal în care cei cu „ghiocei la tâmple” să fie în prim-planul unor dispute care să aducă aminte de pasionatele derby-uri dintre cele două orașe din Depresiunea Beiușului, când, în acele vremuri, tribunele stadioanelor, indiferent de oraș, se dovedeau a fi neîncăpătoare. Chiar dacă în această perioadă fotbalul, la nivel județean și chiar național, nu se mai ridică la performanțele din anii precedenți, întotdeauna disputele dintre vecini au avut toate „ingredientele” unor reușite, indiferent de ligile în care acestea se disputau. Tocmai datorită rivalității, pe plan sportiv binențeles, una benefică progresului „sportului rege”, aceste întâlniri cu caracter amical se dovedesc a fi binevenite, prin emulația creată în cele două orașe, deoarece capacitează interesul multor foști fotbaliști care de-a lungul timpului au evoluat chiar sub culorile echipelor din ambele orașe.

"Transferuri" din ambele sensuri

De fapt în meciul de la Ștei în lotul echipei gazdă s-au regăsit jucători din Beiuș, dar și în garnitura beiușenilor a fost o „invazie” de șteieni, „transferuri” care au dat o și mai mare atractivitate disputei, una pe alocuri fără menajamente, în care scorul a fost unul lăsat pe „planul doi”, chiar dacă gazdele au dorit revanșa, una obținută de altfel. La acest amical, unul care poate fi catalogat cu mare „greutate”, s-au regăsit jucători cu mare experiență pe dreptunghiul verde care au activat, în perioada de glorie, chiar pe prima scenă fotbalistică a țării, dar și în ligile imediat inferioare.

 

Şteieni mai eficienţi

AJF Bihor a fost bine reprezentată prin președintele Radu Bitea și vicepreședintele Alin Popa, care s-au „duelat” la „firul ierbii”, câștigător fiind „vicele” deoarece în această partidă a avut „buletin” de Ștei. Și totuși, pentru amatorii de statistici, trebuie specificat faptul că echipa de old-boys Ștei s-a impus cu categoricul scor de 3-0 (1-0) prin golurile înscrise de Mădălin Haica (13), Florin Galea (57) și de omniprezentul Alin Fofiu (59). Scorul poate fi catalogat ca unul „mincinos” deoarece diferența este una exagerată în conformitate cu evenimentele derulate pe o suprafață de joc superbă, deoarece beiușenii au avut câteva ocazii clare de gol, ratate însă cu prea mare ușurință, modelul fiind „copiat” și de șteieni în câteva situații. Oaspeții beiușeni au fost însoțiți de primarul municipiului, Petru Mlendea, dar dar și de Ioan Bondor, o legendă vie a sportului beiușean, împreună cu Avram Toderici, un mare iubitor și susținător al fotbalului, în timp ce la șteieni primarul orașului, Iulian Balaj, a fost în „iarbă” dovedind aceleași calități ca în vremurile de glorie, când era apluadat la scenă deschisă pe stadioanele țării. „Dreptatea” a fost împărțită în mod corect prin „fluierul” beiușeanului Silviu Odobasianu, una acceptată și apreciată de toți jucătorii, chiar și de „guralivul” Victor Mihalcea, un șteian „pur-sânge” în această dispută, în timp ce la beiușeni talentatul Claudiu Bercea (de doar 11 ani) a fost adulatul tribunei, prin maturitatea jocului, în ciuda vârstei fragede. Invitația organizatorilor, la final de meci,a fost una acceptată de cei prezenți, iar după un moment de reculegere ținut pentru cei trecuți la cele veșnice mult mai devreme, cu toți au început să depene amintiri din vremurile de altădată când „călcau” apăsat gazonul stadioanelor.

Old-Boys Ștei: Raul Fofiu - Daniel Dumuța, Crăciun Pele, Voicu Popa, Iulian Balaj, Ioan Boldor, Mădălin Haica, Florin Galea, Alin Popa, Sandu Balaj, Victor Mihalcea, Dan Jurcă, Alin Fofiu, Florin Nica, Gheorghe Bat, Florin Popa.

Antrenor: Voicu Popa.

Old-Boys Beiuș: Alin Marcu, Claudiu Borza - Remus Ganea, Marinel Rusu, Adrian Ban, Sebastian Horj, Cătălin Banda, Ovidiu Sere, Radu Bitea, Nelu Burtic, Cosmin Tanchiș, Cristian Marcu, Gheorghe Miclo, Dragoș Balog, Claudiu Bercea.

Antrenor: Ioan Bondor.

P.S. Meciul jucat în formula 8+1, disputat pe jumătatea terenului, două reprize a câte 30 de minute fiecare a avut și o „clauză” aparte. Astfel, în cazul în care fiecare echipă obține același număr de puncte, indiferent de diferența de goluri (deci sistemul „clasic” fiind anulat) se va disputa și meciul care va stabili câștigătoare din acest an, însă pe un teren neutru. O „ecuație” grea pentru inițiatorul acestor partide, Claudiu Borza, care va trebui să găsească „soluții”, pe care evident ambele echipe le vor accepta, din nou cu multă plăcere.