Comisia Europeană a amânat, din nou, decizia de a impune vize de călătorie cetăţenilor canadieni care călătoresc pe teritoriul UE, în contextul în care Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari.

Comisarii vor aştepta până la summitul Canada-UE, care va avea loc în această toamnă, sperând că Ottawa va elimina obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

În luna aprilie, Comisia recomandase Paramentului şi Consiliului European să se pronunţe cu privire la această chestiune înainte de data de 12 iulie, lucru care nu s-a întâmplat. Executivul UE a constatat însă unele progrese în ceea ce priveşte acest aspect, în special mulţumită vizitei de săptămâna trecută a ministrului canadian al Imigraţiei, John McCallum.

Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a reamintit însă că Executivul UE va menţine presiunea pentru a soluţiona acest litigiu şi pentru a asigura reciprocitatea în materie de vize pentru toţi cetăţenii UE.

Înainte de a lua hotărârea de a nu mai solicita vize cetăţenilor români şi bulgari, Guvernul canadian doreşte să cunoască întregul tablou, în special care este numărul de cereri de eliberare a vizelor care au fost respinse şi numărul de încălcări ale regulilor privind imigraţia.

Oficiali canadieni de rang înalt au efectuat, luna trecută, o vizită în România pentru a evalua progresele înregistrate şi vor vizita de asemenea, Bulgaria în decursul acestei luni.

În cadrul unei reuniuni găzduite luni la Bruxelles de către comisarul UE pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, cu reprezentanţii României, Bulgariei şi Canadei, John McCallum, ministrul canadian al Imigraţiei, a transmis că rezultatele evaluărilor României şi Canadei vor fi anunţate în toamnă, când există posibilitatea stabilirii unui calendar pentru eventualitatea eliminării vizelor de călătorie în Canada pentru cetăţenii români şi bulgari.

Discuţiile pe tema eliminării vizelor au început în contextul în care Uniunea Europeană şi Canada speră să semneze anul acesta Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA), iar procedura ar putea fi îngreunată de acţiuni ale României şi Bulgariei.