Fostul preşedinte al Academiei Române, criticul şi istoricul literar Eugen Simion a ţinut ieri, la Universitatea din Oradea, conferinţa „Despre spiritul național în epoca globalizării”, eveniment urmat de lansarea a două cărţi, una despre Cioran și alta despre Odobescu.

 

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost plină miercuri, la conferinţa şi lansarea cărţilor lui Eugen Simion. Au participat, alături de gazdele Sorin Curilă – preşedintele Senatului Universităţii, Eugen Macocian – prorector şi Ion Simuţ – Facultatea de Litere, invitaţii Alexandru Ruja, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi Ioan Cristescu – directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Prorectorul Eugen Macocian a spus că se bucură să constate că Universitatea din Oradea găzduieşte săptămânal evenimente de calibru care fac cinste tuturor, iar amfitrionul Ion Simuţ l-a completat, enumerând personalităţile prezente în ultima perioadă la Oradea:

„Universitatea devine un spaţiu de dialog important şi asta nu poate decât să mă bucure. În ultima perioadă am găzduit vârfurile literaturii româneşti: Nicolae Breban, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Nicolae Manolescu şi Ioan Aurel Pop”.

La cei 83 de ani, academicianul Eugen Simion a surprins pe toată lumea cu un discurs echilibrat de o luciditate încântătoare.

„Tema aleasă de mine pentru această conferinţă, «Spiritul național în epoca globalizării» trebuie discutată pentru că este important să ştim cum ne poziţionăm în acest context. Nu sunt eurosceptic, cred în această construcţie politică, Uniunea Europeană. Ea are însă anumite fragilităţi sau vulnerabilităţi, vizibile în confruntarea cu această migraţie biblică ce se petrece sub ochii noştri, cu o lume care are altă cultură şi alt sistem de valori şi care migrează în lumea noastră. De aici apare întrebarea ce se întâmplă cu culturile naţionale, şi ea se pune într-un context în care noi nici nu am stabilit viitorul acestei construcţii politice. Va fi o Europă a naţiunilor sau a regiunilor economice de dezvoltare? Academia Franceză şi celelalte instituţii culturale de prim rang din Franţa discută şi ele această problemă. Ce se va întâmpla cu limba şi cultura lor, mai ales că acestea au pierdut foarte mult teren în faţa limbii şi culturii engleze în Europa. Trebuie să înţelegem că tehnologia este arma globalizării. Asta nu este însă un lucru rău, dacă ştim să gestionăm aceste lucruri. Internetul, spre exemplu, a asigurat omului de rând un salt de câteva mii de ani. În acest context pe care nu-l putem schimba se pune întrebarea cum salvăm limba noastră. Problema identităţii trebuie discutată cu cărţile pe faţă, dar nu cu patos, ci în linişte, lucid, în stil european”, a spus, printre altele, academicianul Eugen Simion.

Elevul lui G. Călinescu

Conferinţa a fost urmată de lansarea cărților sale recente despre Cioran și Odobescu. Au prezentat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, şi Alexandru Ruja, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.

Critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române, Eugen Simion a fost președinte al acestui for cultural din 1998 până în 2006. A studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”, devenit astăzi Colegiul National „I.L.Caragiale” din Ploiești, unde a fost coleg cu Nichita Stănescu. Între 1952 și 1957 a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București. Printre profesorii săi s-au numărat Tudor Vianu, G. Călinescu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. A obținut titlul de doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”, condusă de profesorul Șerban Cioculescu (1969).

Este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, 2004-2009, un proiect grandios care a fost atacat însă de unii critici, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.     

Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro-România Europeană și Universitatea din Oradea.