În această seară, de la ora 19.00, orădenii sunt invitaţi la un nou concert al Filarmonicii de Stat Oradea. De această dată în program sunt incluse capodopere ale compozitorilor W. A. Mozart şi P.I. Ceaikovski. Concertul este dirijat de maestrul Romeo Rîmbu, iar solişti sunt Nagy Kalman (vioară) şi Mate Gyozo (violă).

În prima parte a spectacolului melomanii vor putea audia două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, prima dintre ele fiind uvertura Idomeneo. Concertul va continua cu Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră în Mi bemol major. Lucrarea încearcă să concilieze exigenţele concertului şi ale simfoniei, ea opune orchestra mai multor instrumente soliste, păstrând ceva din tradiţia concerto grosso-ului din baroc, dar respectând oarecum spiritul stilistic şi schema simfoniei clasice. Mozart a venit în contact cu acest gen la Mannheim, iar Simfonia concertantă a fost compusă în 1779, la Salzburg. Alegerea tonalităţii de Mi bemol major dă o notă eroică şi de patos muzicii lui Mozart. În a doua jumătate a concertului nostrum, orădenii vor putea asculta Simfonia a IV-a în Fa minor (op.36) de Ceaikovski. Simfonia este prima dintre cele trei mari simfonii (a IV-a, a V-a şi a VI-a), ele ocupând un loc permanent în repertoriul concertistic, în timp ce primele trei sunt cântate mai rar.

“În concertul nostru, garanția unei interpretări de clasă a Simfoniei concertante pentru vioară, violă și orchestră în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, va fi asigurată de concert-maestrul nostru, Nagy Kálmán și de violistul Máté Győző”, transmit organizatorii. Nagy Kálmán este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar de-a lungul carierei sale a activat în cadrul mai multor orchestre și formații camerale din țară și străinătate. Ca solist concertist a realizat mai multe concerte atât în țară, cât şi în mai multe ţări din Europa. Solistul invitat, este violistul Máté Győző, un artist interpret cu calităţi deosebite, prim solist al Orchestrei Radio din Budapesta. Deosebit de activ atât ca solist concertist, cât şi ca muzician de cameră, este invitatul mai multor importante orchestre din lume, printre angajamentele sale permanente aflându-se Orchestra din Kanazawa (Japonia) şi orchestra Solistes Européens de Luxembourg.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii Oradea, maestrul Romeo Rîmbu.