Hiroshima, 6 august 1945, ora 8 şi 15 minute. Bomba atomică Little Boy a fost lansată de bombardierul american Enola Gay. 57 de secunde mai târziu, un întreg oraş a fost carbonizat. Omenirea intrase în era războiului nuclear. Potrivit unor calcule aproximative, explozia a avut puterea echivalentă a 16.000 de tone de dinamită.

Bomba cu o greutate de patru tone a explodat la circa 600 de metri deasupra pământului. O uriaşă sferă incandescentă, de 1.000 de ori mai fierbinte decât Soarele, a vaporizat pe loc mii de oameni. Ciuperca atomică s-a ridicat în scurt timp deasupra a ceea ce, cu câteva secunde în urmă, fusese un oraş plin de viaţă. Potrivit estimărilor, între 70 şi 80 de mii de oameni au murit pe loc. Totul a fost distrus pe o rază de 1,6 kilometri. Alţi 90.000 de oameni au murit în următoarele două luni. Însă mulţi locuitori ai Hiroshimei mai plătesc şi astăzi cu viaţa preţul curajului de a locui pe un pământ care a fost supus unui flux de radiaţii de o asemenea putere. În următoarele cinci decenii, mii de locuitori au murit din cauza unor afecţiuni atribuite efectelor iradierii. Bomba atomică a constituit rezultatul a peste trei ani de cercetări intense, cunoscute acum ca "proiectul Manhattan", care au făcut din Statele Unite prima putere nucleară a lumii. Politicienii şi generalii de la Washington au găsit necesară utilizarea acestei arme ca să înfrângă mai uşor fanatica rezistenţă a trupelor Imperiului Japonez şi să evite noi pierderi de vieţi omeneşti în rândul celor americane. De altfel, Japonia a capitulat trei săptămâni mai târziu.

An de an, tragicul eveniment este comemorat şi în oraşul de pe Crişul Repede, prin Rock-Filarmonica Oradea. Aşadar, astăzi, 6 august, de la ora 19:30, pe terasa "La muzeu", strada Armatei Romane nr. 1, (noul sediu al Muzeului Ţării Crişului), se va desfăşura ediţia a XIV-a a concertului rock comemorativ "Give Peace a Chance - Hiroshima 63". Vor evolua: trupele Kim, Talentum şi Miraj, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), David Bryan (Hotel FM), Alexandra & Alec (Bucureşti), Balogh Brigitta, Meda Codruţa Horjan, dar şi Florian, Iuliana şi Alexandrina Chelu. Intrarea va fi liberă. Evenimentul este organizat de Rock - Filarmonica Oradea, Casa de Cultură a Municipiului şi Muzeul Ţării Crişurilor.