Vuşcan are dublă cetăţenie

Candidatul PMP la Primăria Oradea, Horea Vuşcan, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, de două luni, are dublă cetăţenie, fiind şi cetăţean al Ungariei.

„O să vă vorbească, surpriză, un cetăţean maghiar care vrea să vă transmită nişte idei. Cetăţenii maghiari sunt prizonieri ai UDMR-ului de prea mult timp. Indiferent de naţionalitate, sex, religie, avem aceleaşi probleme în Oradea. Plătim aceeaşi gigacalorie scumpă, avem acelaşi aer poluat, plătim aceleaşi taxe şi impozite extrem de mari. Şi copiii maghiarilor pleacă din Oradea la fel ca şi românii”, a menţionat Vuşcan, după ce a anunţat că „este cetăţean maghiar cu acte în regulă”. El susţine că a ales să facă acest pas pentru vrea să-şi arate respectul pentru comunitatea maghiară.

 

Of, animăluţul meu!

Ildiko Kosztin, candidată pe lista PMP pentru Consiliul Local Oradea, a criticat municipalitatea pentru condiţiile oferite orădenilor care au câini.

Mai exact, ea a făcut referire la „caricaturile de ţarcuti făcute pentru a plimba căţeii”, unde nu se poate intra după ce plouă. „Nu avem voie în parcuri, în tramvaie. În plus, Poliţia Locală dă amenzi pentru lipsa botniţei la labradori, deşi aceşti câini nu sunt incluşi pe lista cu câini periculoşi”, a acuzat Ildiko Kosztin, o cunoscută militantă pentru drepturile animalelor. Ea a mai acuzat faptul că agenţii Poliţiei Locale „au pretenţia” să li se prezinte carnetele de sănătate ale câinilor, deşi legislaţia prevede că acest drept îl au doar reprezentanţii DSVSA. De asemenea, susţine Ildiko Kosztin, hingherii folosesc tranchilizante pentru prinderea câinilor de pe stradă, deşi nu au acest drept.

 

Prea multe foraje de apă geotermală

Candidatul PMP la funcţia de primar al comunei Sînmartin, Stelian Henţ, susţine că a decis să intre în cursă „din obligaţie”, pentru că îl obligă conştiinţa. Mai exact, acesta, preşedinte al Asociaţiei Pensiunilor din Băile Felix, vrea să rezolve problema apei geotermale din comună.

„Avem o mare problemă cu apa geotermală: sunt prea multe foraje. Cea mai afectată este staţiunea Băile 1 Mai, unde a scăzut temperatura apei şi nivelul acesteia”, a menţionat candidatul PMP, adăugând că dacă în urmă cu 26 de ani erau 10 foraje, în prezent sunt 258. El consideră că soluţia ar fi reinjectarea apei geotermale în sol, dar şi interzicerea încălzirii locuinţelor din comună cu apă geotermală. Pe de altă parte, el acuză faptul că încercările de a depista forările ilegale „au fost stopate la CF”, sugerând că sunt interese pentru ca acestea să nu fie date în vileag.

 

Probleme cu listele ALDE

Doi dintre candidaţii PMP la funcţiile de primar au lansat acuzaţii la adresa ALDE Bihor cu privire la modul în care acest partid şi-au întocmit listele electorale.

Viorel Chirilă, candidat PMP la Primăria Copăcel, susţine că ALDE a trecut-o pe lista sa de candidaţi pentru Consiliul Local pe candidata aflată pe locul trei pe lista PMP, fără să-i ceară voie, falsificându-i semnătura. În loc să conteste lista de candidaţi propusă de ALDE, Chirilă a decis să o scotă pe tânăra respectivă de pe lista PMP. Pe de altă parte, Adrian Staniş, candidat la Primăria Drăgăneşti, a acuzat faptul că lista ALDE pentru Consiliul Local nu îndeplineşte cerinţele legale, neavând nicio femeie pe listă. „Am depus contestaţie, însă am depăşit termenul de 48 de ore”, a precizat preşedintele PMP Bihor, Daniel Meze, adăugând că va face contestaţie la Biroul Electoral Central. În opinia lui Meze, lista ALDE pentru CL Drăgăneşti este nulă, însă cea mai mare greşeală îi aparţine preşedintelui Biroului Electoral Drăgăneşti care a aprobat lista, „dovedind că nu cunoaşte legea”. „Îi anunţ pe cei de la ALDE că dacă vor depăşi pragul de 5% nu li se vor valida mandatele”, a mai declarat Daniel Meze.