Lucrările la pasajul denivelat pe sub liniile de cale ferată de pe str. Secarei, care face legătura între Cartierul Oncea și Cartierul Rogerius, s-au finalizat în această săptămână. De asemenea, pe strada Ion Bogdan, au fost amenajate patru terenuri de sport.

„Accesul pietonal se va face de acum înainte în siguranţă, cetăţenii nemaifiind nevoiţi să traverseze liniile de cale ferată, punându-şi viaţa în pericol”, a declarat viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la pasajul care subtraversează calea ferată şi care asigură accesul dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare spre strada Secarei. Potrivit acestuia, lucrările la pasaj au început în luna iunie şi au fost finalizate cu patru luni mai devreme decât termenul prevăzut prin contract. Lungimea totală a pasajului pietonal este de 55 m, având o lăţime de 3 m şi o înălţime de 2,40 m. Viceprimarul a menţionat că sistemul de iluminat din pasaj este pe bază de senzori, aprinzându-se la apropierea celor care vor să traverseze pasajul, astfel încât să nu funcţioneze toată noaptea. De asemenea, din cauză că imediat după montare neoanele au fost sparte, noile becuri au fost protejate cu un grilaj metalic. Valoarea lucrărilor a fost de 1.252.572, fără TVA. Lucrările au fost executate de SC Abed Nego SRL, iar proiectantul lucrării a fost SC Aquacons SRL. „În continuare, Primăria Oradea doreşte să amenajeze pentru locuitorii din zona Ştefan cel Mare un spaţiu verde şi un spaţiu de joacă pentru copii. În acest sens, Direcţia Patrimoniu va închiria terenul din zonă de la Căile Ferate Române, după care anul viitor va începe amenajarea efectivă a spaţiului verde şi a locului de joacă”, a încheiat viceprimarul Florin Birta. Terenul va fi închiriat de la CFR pe o perioadă de un an.

Tot ieri, viceprimarul Florin Birta a prezentat cele patru terenuri de sport construite de municipalitate pe strada Ion Bogdan din cartierul Oncea. „Înainte, aici era un teren viran, plin de bălării. După cum se vede, acum s-au amenajat patru terenuri de sport, dintre care două de baschet, unul de fotbal/handbal şi unul de tenis/tenis cu piciorul. La acesta din urmă se fac ultimele finisaje”, a afirmat Birta. Lucrările au fost realizate de firma SC Drumuri Orăşeneşti - partea de asfalt şi terasament, iar împrejmuirea terenurilor a fost executată de SC Abed Nego Com SRL. În cadrul proiectului, s-au amenajat în faţa şi în lateralul terenurilor 45 de locuri de parcare. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 151.079 lei fără TVA, acestea fiind executate în termen de 2 luni. Lungimea totală a împrejmuirii terenurilor de sport este de 330 m. „În continuare, facem demersuri pentru obţinerea de la Ministerul Agriculturii a terenului din spate, pentru a putea amenaja şi aici un spaţiu verde pentru locuitorii zonei. Obiectivul nostru este ca la 500 m de oricare bloc sau locuinţă din Oradea să amenajăm pentru locuitorii oraşului fie o zonă verde, fie un teren de sport”, a menţionat Florin Birta.