Față de schița de buget plecată de la Ministerul Finanțelor, există unele modificări în forma finală, una dintre ele fiind bugetul alocat pentru programul Start-Up Nation, ediția 2018, de 700 milioane lei, credite de angajament.

Programul naţional multianual de microindustrializare va avea în anul 2018 un buget de aproape 74,4 milioane lei, în scădere față de suma propusă inițial la Finanțe, de 86,2 milioane de lei. Astfel, în anul 2018, bugetul acestui program va fi la fel ca în 2017, în condițiile în care în 2017 nu s-au putut cheltui toți banii. În acest program, în anul 2017, întreprinderile mici si mijlocii selectate au putut primi ajutor financiar nerambrursabil de până în 450.000 de lei, de la stat. Intensitatea finantarii ar urma sa fie de maximum 90%, ceea ce va insemna ca antreprenorii suportă minimum 10% din investitia finala, dar si TVA-ul, care este cheltuială neeligibilă. Microîntreprinderi pentru tineri - Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri va avea un buget de 11,8 milioane de lei în anul 2018, conform legii aprobate. Alocarea e în scădere serioasă, față de propunerea de 27 milioane lei care a plecat de la Minsterul Finanțelor. Acesta este o noutate, căci în trecut a existat un program asemănător, care a fost topit în Start Up Nation 2017: Programul SRL-Debutant.

Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici si Mijlocii va avea un buget de 5 milioane lei în anul 2018, la fel ca în 2017. Prin acest program se organizează la București un târg al firmelor mici și mijlocii, cu anumite gratuități pentru expozanți.  Totodată, la acest târg se organizează o expoziție structurată pe secţiuni dedicate instituţiilor şi agenţilor economici care furnizează facilităţi, produse şi servicii de asistenţă pentru IMM, promovării produselor şi serviciilor realizate de către întreprinderile mici şi mijlocii româneşti, promovării debutanţilor în afaceri, precum şi conferinţe, seminarii, mese rotunde, workshop-uri etc. Programul Meșteșuguri și Artizanat - Programul naţional mutianual pentru susţinerea meştesugurilor şi artizanatului va avea un buget de 890.000 lei în 2018, la fel ca în 2017. În cadrul acestui program, antreprenori cu mici afaceri handmade beneficiază de ajutor nerambursabil de la stat pentru transport și cazare pentru a participa la un târg de artizanat și meșteșugărit organizat la București. În fine, Programul UMCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltării IMM va avea un buget de 504.000 lei în anul 2018, la fel ca în 2017. În acest program, circa 100 de români pot urma gratuit cursuri și workshopuri de antreprenoriat şi management.